latinica  ћирилица
10/05/2022 |  06:47 ⇒ 09:08 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije u prvoj kanonskoj posjeti Trebinju

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije boraviće danas i sutra u prvoj kanonskoj posjeti Trebinju.
Patrijarh srpski Porfirije - Foto: SRNA
Patrijarh srpski PorfirijeFoto: SRNA

Svečani doček Njegove svetosti biće priređen u 19.00 časova, na uglu Ulica kralja Petra Prvog Oslobodioca i Јovana Dučića, odakle će svečana litija krenuti ka Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, gdje će biti služena doksologija u čast Njegove svetosti, rečeno je Srni u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj.

Potom će u porti Sabornog hrama biti priređen koncert pravoslavne duhovne muzike u izvođenju članova Crkvenog hora "Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški", koji ove godine slavi 130 godina od osnivanja.

Uz ovaj hor nastupiće i Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo "Pobratimstvo" iz Foče.

Patrijarh Porfirije će sutra u 9.00 časova u trebinjskom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje više arhijereja.

Njegova svetost boraviće u Trebinju tokom "Dana Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog", koji se prvi put održavaju u ovom gradu od 7. do 12. maja.

"Dane Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog" organizuju Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Gradska uprava Trebinja.

Svečanosti povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog održavaju se u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i eparhijama budimljansko-nikšićkoj, zahumsko-hercegovačkoj i mileševskoj, koje su u potpunosti ili dijelom bile pod njegovom jurizdikcijom.

Sveti Vasilije Ostroški rođen je u selu Mrkonjići u Popovom polju, a njegove mošti nalaze u manastiru Ostrog.