latinica  ћирилица
10/05/2022 |  08:21 ⇒ 08:21 | Autor: RTRS

Trivić: Za projekte u oblasti kulture više od milion KM

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je budžetom za ovu godinu predviđeno nešto više od milion KM za sufinansiranje programa i projekata u oblasti kulture, što je značajno povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada je za iste namjene bilo izdvojeno 650.000 KM.
Natalija Trivić - Foto: RTRS
Natalija TrivićFoto: RTRS

Trivićeva je dodala da su za neke oblasti umjetnosti sredstva uvećana za više od 100 odsto.

Ona je precizirala da je samo za projekte iz vizuelne i multimedijalne umjetnosti budžet povećan sa prošlogodišnjih 47.500 KM na 120.000 KM.

- Akcenat smo stavili na vizuelnu umjetnost i književno stvaralaštvo, jer smo ustanovili važnost direktne podrške stvaraocima u ovim oblastima kroz otkup likovnih djela, odnosno knjiga. Bio je to i njihov zahtjev na prošlogodišnjim tematskim konferencijama koje smo organizovali s ciljem unapređenja ove dvije grane umjetnosti - rekla je Trivićeva za "Euroblic".

Ona je navela de je javnim pozivom za otkup likovnih djela izdvojeno 100.000 KM, a novina je i poziv za otkup knjiga za šta je planirano 50.000 KM.

Trivićeva je navela i da bi Prijedlog zakona o audio-vizuelnim djelatnostima trebalo da bude razmatran na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Njime će, kaže ona, biti obezbijeđen kontinuitet u finansiranju filmske umjetnosti.

Prema riječima Trivićeve, zakonom je predviđeno da se sredstva za razvoj i podršku audio-vizuelnim djelatnostima obezbjeđuje iz budžeta Republike Srpske u iznosu od 0,1 odsto poreskih prihoda, umanjenih za doprinose za socijalno osiguranje, što znači oko dva miliona KM za filmsku umjetnost sveke godine.