latinica  ћирилица
10/05/2022 |  08:57 ⇒ 08:57 | Autor: SRNA

Tegeltija: Arnautović priprema javnost za odluku koja ima kapacitet da sruši BiH

Najava predsjednika Centralne izborne komisije BiH Suada Arnautovića da ta komisija može da zabrani učešće na izborima lideru SNSD-a Miloradu Dodiku opasan je pokušaj pripreme javnosti za neustavnu i nezakonitu odluku koja ima kapacitet da sruši BiH kao državu, rekao je pravni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

- Zabrana učešća Dodiku na izborima je nešto o čemu je opasno i razgovarati, a kamoli da se pokuša sprovođenje nečeg takvog. Ko god želi dobro svim ljudima u BiH, taj neće ni pomišljati na tako nešto, jer je to siguran put u destabilizaciju BiH. Srpski narod i Republika Srpska to ne bi prihvatili, jer bi time bila otvorena "Pandorina kutija" u BiH - rekao je Tegeltija za "Politiku".

Tegeltija je upozorio da je ovo još jedan dokaz da sve izjave i podmetanja iz političkog Sarajeva imaju samo jedan cilj - mimo demokratskih procedura odstraniti Dodika iz političkog života i obezglaviti Republiku Srpsku, kako bi se tako otvorio put njenog potpunog obesmišljavanja i utapanja u unitarnu BiH.

Arnautović je ranije izjavio da će CIK odbiti ovjeru učešća Dodika i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića na izborima, ako Kristijan Šmit kaže da krše Dejton i Ustav.