latinica  ћирилица
10/05/2022 |  10:00 ⇒ 10:01 | Autor: SRNA

Paket od 26,7 milijardi evra za zemlje izvan EU

Evropska investiciona banka i Evropska komisija postigle su dogovor o novom paketu od 26,7 milijardi evra za Ukrajinu i ostale zemlje izvan evropskog bloka za koje se smatra da su pod rizikom zbog Rusije.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Sporazum o budžetskoj garanciji pokriva rizik od zajmova koje daje EIB i omogućava finansiranje projekata kojim se podržava politika EU u okruženjima koja su opisana kao "visoko rizična".

EIB, koja je pozajmila Ukrajini blizu šest milijardi evra od kada je Krim pripojen Rusiji 2014. godine, saopštila je da će novi dogovor omogućiti gradnju ili obnovu pruga, puteva, škola, bolnica i fabrika za prečišćavanje vode.

U saopštenju se navodi da će zemlje koje su pokrivene planom moći da dobiju zajmove sa dužim periodima otplate, niskim kamatama i "grejs periodima" u kojima vraćanje novca može biti obustavljeno, ako je to potrebno.

Oko dvije trećine novca namijenjeno je Zapadnom Balkanu i "susjednim južnim i istočnim" regionima, što obuhvata Ukrajinu, ali i brojne druge zemlje za koje se sada smatra da su pod rizikom zbog Rusije.

- Finansijske operacije koje preduzima EIB zahvaljujući garanciji od strane EU biće usklađene sa politikom EU i specifičnim političkim prioritetima u saradnji EU sa partnerskim zemljama - navodi se u saopštenju.

Ovaj potez će biti najveća dogovorena garancija iz plana koji je pokrenut prošle godine pod nazivom "Evropski fond za održivi razvoj plus", koji je dizajniran za finansiranje projekata iz oblasti zaštite životne sredine i pomoći za smanjenje siromaštva u zemljama sve do Afrike.