latinica  ћирилица
10/05/2022 |  13:03 | Autor: SRNA

"Bez odluke Predsjedništva isporučivano skuplje naoružanje i municija"

Bivši zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Živko Marjanac posvjedočio je danas pred Sudom BiH na suđenju ministru bezbjednosti Selmi Cikotiću da za anekse ugovora sa zagrebačkom firmom "Skaut" nije postojala odluka Predsjedništva BiH.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Na suđenju Cikotiću za zloupotrebu položaja dok je obavljao funkciju ministra odbrane, čime je oštetio budžet BiH za 9,7 miliona KM, svjedok Tužilaštva BiH Marjanac rekao je da za sporne anekse ugovora morala postojati odluka Predsjedništva BiH.

- Nije mi poznato da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku da se ti aneksi potpišu i realizuju. Aneksi ugovora su morali biti dostavljeni Predsjedništvu, a mislim da to nije učinjeno - rekao je Marjanac.

On je rekao da je za sporne anekse saznao tek tokom razgovora sa drugim zamjenikom u ovom ministarstvu Marinom Pendeš, pet-šest mjeseci nakon što je preuzeo dužnost zamjenika ministra.

- Sadržaj tih aneksa nije mi bio poznat jer to nije bila moja nadležnost - rekao je Marjanac.

On je istakao da je za sklapanje i realizaciju tih aneksa koji su sačinjavani na osnovu ugovora koje su imala entitetska ministarstva sa "Skautom" prije formiranja zajedničkih Oružanih snaga i Ministarstva odbrane, a na osnovu sporazuma iz Doboja - morala postojati odluka Predsjedništva BiH.

Marjanac je dodao da nije bio konsultovan prilikom sačinjavanja aneksa.

Nakon što su mu prezentovani određeni dokumenti sa njegovim potpisom koji se odnose na anekse ugovora, Marjanac je potvrdio da su na tim dokumentima njegovi potpisi, istakavši da su ti dokumenti "formalno morali proći kroz kabinete zamjenika ministra", ali da on za to nije bio nadležan nego je sve to pripremao pomoćnik ministra za logistiku.

On je dodao da su dokumenti koji su vezani za anekse ugovora upućivani Pravobranilaštvu na mišljenje i da je ta institucija bila "jedna vrsta advokata" u svemu tome.

Bivši šef Odsjeka za pravne poslove u Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara Enisa Čaušević posvjedočila je pred Sudom BiH da nije bila uključena u izradu ugovora ni oko prodaje niti oko nabavke sredstava.

- Kada je riječ o aneksima ugovora sa firmom "Skaut", ništa od toga mi nije bilo poznato sve dok 2011. godine nije zatraženo mišljenje oko četvrtog aneksa o tome da li se može primjenjivati ili ne, odnosno dok nije stiglo upozorenje pred tužbu - rekla je Čauševićeva.

Ona je navela da je Odsjek za pravne poslove tada dao mišljenje da je ugovor istekao i da Ministarstvo odbrane nije imalo nikakvu obavezu prema "Skautu".

Čauševićeva je napomenula da je razgovarala sa kolegom iz Sektora sa logistiku koji je bio stručnjak za naoružanje i da je održano niz sastanaka koji se odnose na taj aneks ugovora.

- On mi je rekao da se isporučivalo mnogo skuplje naoružanje i municija, mnogo vrednije i skuplje, kao da dobijaš novac za "fiću", a treba da daš mercedes ili avion - istakla je Čaušević.

Na narednom ročištu trebali bi biti saslušani bivši zamjenik ministra odbrane Marina Pendeš, koja danas iz opravdanih razloga nije došla da svjedoči, Salko Polimac i Mladen Marinković.

Optužnica tereti Cikotića da je, kao službeno lice u organima izvršne vlasti u BiH, svojim radnjama prouzrokovao štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je od 2009. do 2011. godine počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Potpisivanjem novih ugovora i aneksa ugovora, Cikotić je firmi "Skaut" obezbijedio da, umjesto jedne vrste proizvoda, budu isporučeni drugi, noviji.