latinica  ћирилица
10/05/2022 |  13:55 ⇒ 17:02 | Autor: RTRS

Cijena rada u prosvjeti i kulturi povećana za 10 odsto

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske Dragan Gnjatić potpisali su danas odluku o povećanju cijene rada za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture sa 100 KM na 110 KM.
Natalija Trivić i Dragan Gnjatić - Foto: RTRS
Natalija Trivić i Dragan GnjatićFoto: RTRS

Odluka o povećanju cijene rada potpisana je i između ovog sindikata i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje i informaciono društvo, koju je u ime ministra potpisala savjetnik Željka Јovičić.

Trivićeva je rekla da je ovo veliki dan za zaposlene u oblasti prosvjete i kulture Republike Srpske, napomenuvši da će se ova odluka primijeniti sa obračunom plate za maj, tako da već početkom narednog mjeseca zaposleni u obrazovanju i kulturi mogu da očekuju primanja uvećana za 10 odsto.

- Ovo je pozitivan trend kontinuiteta rada Vlade Republike Srpske u smislu povećanja plata u oblasti obrazovanja i kulture - rekla je Trivićeva.

Ona je rekla da je povećanje od 10 odsto veliki rezultat i resornih ministarstava i Vlade Srpske u cijelosti koja prepoznaje zašto je važno u resoru obrazovanja i kulture poštovati svačiji rad i raditi na dignitetu zaposlenih.

Gnjatić je izrazio zadovoljstvo današnjim potpisivanjem odluka o povećanju cijene rada za 10 odsto čime će svi zaposleni u oblasti obrazovanja, nauke i kulture koji se finansiraju iz budžeta Srpske, a putem Zakona o platama, dobiti povećanu majsku platu.

- Nastavljamo da poboljašavamo materijalni status radnika u oblasti obrazovanja, nauke i kulture. U narednom periodu očekujemo da budu ispunjeni naši zahtjevi u vezi sa ujednačavanjem platnih koeficijenata sa ostalim korisnicima budžeta i da posebno iskažemo naknade za topli obrok i regres na već postojeće stanje, odnosno na već postojeće koeficijente - rekao je Gnjatić.

On je istakao da sindikat ima uvjeravanja iz Vlade i resornih ministarstava da će vrlo intenzivno raditi na tome i da će se u narednom periodu doći do kvalitetnih rješenja.