latinica  ћирилица
10/05/2022 |  14:07 ⇒ 17:48 | Autor: SRNA

Peticiju protiv uvođenja sankcija do sad potpisalo više od 250 uglednih ličnosti i 10.000 građana

Peticiju protiv uvođenja sankcija Rusiji do sada je potpisalo više od 250 uglednih javnih ličnosti i više od 10.000 građana Srbije, a podrška peticiji sve više raste, saopštili su danas organizatori, koji su zatražili od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da odbaci pritiske i ucjene Zapada i da Vlada Srbija ne uvodi sankcije Ruskoj Federaciji.
Beograd - Foto: SRNA
BeogradFoto: SRNA

Među novim potpisnicima su i akademici Dragoslav Mihailović i Dušica Lečić Toševski, profesori Branimir Nestorović i Darko Tanasković, muzičari Pavle Aksentijević, Bora Đorđević i mnogi drugi, saopštila je izdavačka kuća "Katana mundi", koja je inicirala potpisivanje peticije.

Prvih 170 potpisnika peticije predstavljeni su javnosti 18. aprila.

Peticiju su ranije potpisali akademici Vasilije Krestić, Matija Bećković, Slavenko Terzić, profesori Miloš Ković, Miloš Kovačević i brojne druge ugledne ličnosti.

Naglašeno je da podrška peticiji raste iz dana u dan, a da potpisnici i dalje od najznačajnijih nacionalnih institucija srpskog naroda, od svih relevantnih političkih organizacija, kao i od novoizabranih poslanika u Narodnoj skupštini Srbije očekuju da se jasno odrede protiv uvođenja sankcija Rusiji.

- Tražimo od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da odbaci pritiske i ucene Zapada i da Vlada Srbija ne uvodi sankcije Ruskoj Federaciji, niti da bilo kojom pojedinačnom odlukom ugrozi postojeću političku, vojnu, privrednu, finansijsku i kulturnu saradnju između dvije države - navedeno je u saopštenju.

Poručeno je da je trajno savezništvo Srbije sa Rusijom jedini garant očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, kao i dejtonske ustavne pozicije Republike Srpske