latinica  ћирилица
10/05/2022 |  14:20 ⇒ 14:20 | Autor: SRNA

Isplaćeno 67.505 KM za alternativni smještaj

Vlada Republike Srpske i Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije uplatili su za prva tri mjeseca ove godine 67.505 KM za alternativni smještaj putem participacije u plaćanju individualnog zakupa, koji koriste 393 porodice.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije svake godine priprema Program rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica i praćenja migracionih procesa kojim se raspoređuju sredstva odobrena budžetom Republike Srpske, kako bi ovoj najugroženijoj kategoriji stanovništva obezbijedio sve vidove alternativnog smještaja.

Na teritoriji Republike Srpske još postoji potreba za ovim smještajem kojeg Sekretarijat obezbjeđuje raseljenim licima, povratnicima i izbjeglicama kao prelazno rješenje do njihovog trajnog stambenog zbrinjavanja, navodi se u saopštenju Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije.

Iz godine u godinu broj korisnika alternativnog smještaja se smanjuje što je rezultat stambenog zbrinjavanja ovih porodica, kao i stalne revizije korištenja alternativnog smještaja.

Osim redovnog programa sredstva su obezbijeđena i realizacijom zajedničkih projekata.

Јedan od najvažnijih projekata koje sprovodi Sekretarijat je Projekat zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem obezbjeđenja javnih stambenih rješenja /CEB2/ kojim je planirano da na području Republike Srpske budu zbrinute 703 porodice.

Ukupna vrijednost ovog projekta na području Republike Srpske iznosi skoro 57 miliona KM, od kojih su preko 30 miliona KM kreditna sredstva Vlade Republike Srpske, a ostatak predstavlja doprinose lokalnih zajednica.

Ovaj program se sprovodi kroz 18 potprograma, a realizuje se u Derventi, Doboju, Trebinju, Foči, Gradišci, Kozarskoj Dubici, Prijedoru, Modriči, Bijeljini, Bratuncu, Zvorniku, Istočnom Novom Sarajevu, Sokocu, Rudom, Višegradu i Nevesinju.