latinica  ћирилица
10/05/2022 |  14:29 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Dodik: BiH eksperiment međunarodne zajednice; DŽaferović u SB bez odluke Predsjedništva (VIDEO)

Predsjedništvo BiH je propalo kao politički organ, ono ne funkcioniše i na taj način se ruši Ustav. Zloupotrebljene su procedure jer da bi bilo ko otišao na sjednicu Savjeta bezbjednosti mora imati odluku Predsjedništva, a te odluke nema, rekao je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Takođe, Dodik je istakao da odlazak i obraćanje bošnjačkog člana Predsjedništva Šefika DŽaferovića na sjednici Savjeta bezbjednosti nema smisla bez odluke Predsjedništva BiH.

- Vidimo da je ova zloupotreba procedura urađena sa nekim zapadnim zemljama. Sarajevski politički krug je neko ko sa zapadnim ambasadama u Sarajevu definitivno podriva ovu zemlju sa namjernom da je učine centralizovanijom i unitarnom i u tom pogledu da razgrade Dejtonski sporazum, a potom da okrive nas da mi taj sporazum kršimo - izjavio je Dodik, na konferenciji za novinare.

Dodik je rekao da je BiH eksperiment međunarodne zajednice.

Istakao je da je apsurdno da Savjet bezbjednosti razmatra izvještaj Kristijana Šmita.

Naglasio je da su SAD i Velika Britanija na strani Bošnjaka u BiH.

- Oni dovode do razgradnje BiH - kaže Dodik.

Dodik je rekao da je uputio pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu.

- I Guteres se uključio u jednu farsu oko visokog predstavnika, dostavljajujući lažni izvještaj lažnog čovjeka, lažnog visokog predstavnika tvrdeći da on to dostavlja zato što neke članice SB prihvataju Kristijana Šmita kao visokog predstavnika - rekao naveo je Dodik.

Istakao je da je uzrok svih problema u BiH međunarodni faktor.

- To su SAD koje svoju aroganciju pokazuju na svakom mjestu i dovode do razgradnje BiH. Oni bi trebalo da odgovore na pitanje da li DŽaferović ima odluku Predsjedništva. Pretposatavlja se da će DŽaferović držati lekciju o lošoj Repubici Srpskoj. DŽaferovićevi stavovi nisu stavovi BiH već lični i jedne stranke - rekao je Dodik.

Dodik je poručio da se Republika Srpska zalaže za slovo Dejtona onako kako je napisan.

- I to za Ustav koji kaže da je Republika Srpska 49 odsto teritorije. Nikad nismo govorili direktno o secesiji, već vraćanju nadležnosti. Ovaj put možda bi dobro i bilo da se desi - naveo je Dodik.

Podsjećamo, u Njujorku će sutra biti održana sjednica Savjeta bezbjednosti UN o situaciji u BiH.