latinica  ћирилица
10/05/2022 |  15:41 ⇒ 17:24 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije: Sveti Sava - matica i tačka oslonca

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas u manastiru Mileševa Svetu arhijerejsku liturgiju povodom 425 godina od spaljivanja moštiju Svetog Save, koji je, kako je naveo u besjedi, bio matica, tačka oslonca, mjesto okupljanja i nadahnuća mnogim pravoslavnim Srbima.
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Patrijarh je po završetku liturgije, koju su sasluživale vladike Јoanikije, Јustin, Atanasije, David, Ilarion, Dimitrije, Isihije, Metodije i Stefan, rekao da su arhijereji Srpske pravoslavne crkve radosni što su se danas sabrali na mjestu na kojem su mošti Svetog Save ležale 360 godina, prenosi "Slovo ljubve".

      View this post on Instagram

A post shared by Patrijarh Porfirije (@porfirije_patrijarh)

 

- Svetitelj Sava je onaj koji je položio temelje, izgradio kuću i pokrio je, ispunio svakom ljepotom i Hristom, u naše ime i za nas. Zato je on i naše ime i prezime, i naša kuća i naš dom, i naš najbliži i onaj koji nas najbolje razume i onaj koji se neće plašiti nikakve sile ovoga sveta da stane na čelo svake naše bitke i borbe za dobro, istinu, pravdu, lepotu i za slobodu u Hristu - poručio je patrijarh srpski.

Podsjetivši da je Sveti Sava brinuo o srpskom rodu na svaki način, Njegova svetost ukazuje da je sve što je vrijedno u srpskom narodu kao pečat nosi ime Svetog Save.

Patrijarh je istakao da je Sveti Sava znao da čovjeku nije dovoljno da svoj život uredi samo spolja.

- Zato je Sveti Sava i pisao Nomokanon, u kojem daje pravila koja se tiču i državnog uređenja. Ali, Nomokanon govori i o duhovnom, crkvenom uređenju, jer je čuo srcem i prihvatio čitavim svojim bićem reč Hristovu da je sve što imamo, sve što jesmo i sve što posedujemo dar je Božiji - naglasio je patrijarh Porfirije.