latinica  ћирилица
10/05/2022 |  15:42 ⇒ 15:44 | Autor: TANЈUG

Identifikovan pripadnik bivše ЈNA koji je stradao u Hrvatskoj 1991.

Na Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, uz prisustvo člana porodice, obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka jednog pripadnika bivše ЈNA srpske nacionalnosti, stradalog tokom oružanih sukoba na prostoru bivše SFRЈ.
Medicinski fakultet u Beogradu (Foto: bg.ac.rs) -
Medicinski fakultet u Beogradu (Foto: bg.ac.rs)

Nakon što su paravojne formacije Hrvatske zauzele kasarnu "Božidar Adžija" u Bjelovaru u septembru 1991. godine ovaj je pripadnik bivše ЈNA bio odveden na "Kišovu farmu", gdje je mučen, streljan, a zatim i pokopan na đubrištu farme.

Posmrtni ostaci stradalog preuzeti su od hrvatske strane 1997. godine, kao NN lica i sahranjeni na groblju Lešće u Beogradu.

Nakon ekshumacije posmrtnih ostataka NN lica sa ovog groblja, radi utvrđivanja identiteta od Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) dobijen je pozitivan DNK izvještaj.

Sahrana posmrtnih ostataka stradalog lica biće obavljena u skladu sa izraženom željom porodice.

Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na prostoru bivše SFRЈ, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.