latinica  ћирилица
10/05/2022 |  16:19 | Autor: SRNA

Lavrov: Davanje ruskih sredstava Ukrajini bila bi krađa

Pljenidba i davanje ruskih sredstava u inostranstvu Ukrajini, što je predložio visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj, imali bi razmjere krađe, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (Foto: Tanjug/RADE PRELIC) -
Sergej Lavrov (Foto: Tanjug/RADE PRELIC)

- Pa, ovo možete nazvati krađom, koju oni čak i ne pokušavaju da sakriju - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Alžiru.

Lavrov je danas drugi put pokrenuo temu ruskih rezervi u drugim zemljama u posljednjih nekoliko dana. Šef ruske diplomatije je prošle sedmice optužio Zapad za "krađu" 300 milijardi dolara u pokušaju da se kazni Rusija zbog vojne operacije u Ukrajini, podsjeća "Sputnjik".

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško naglasio je juče da Boreljova inicijativa o transferu ruske zamrznute imovine Ukrajini predstavlja "potpuno bezakonje".

Borelj je za "Fajnenšel tajms" rekao da bi blok trebao da razmotri korištenje ruskih deviznih rezervi, zamrznutih nakon što je Moskva pokrenula specijalnu vojnu operaciju, za obnovu Ukrajine nakon prekida neprijateljstava.