latinica  ћирилица
10/05/2022 |  16:50 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Od maja zaposlenima u javnoj upravi plate veće za deset odsto (VIDEO)

Majske plate radnika javnih službi biće uvećane za 10 odsto. Odluku o povećanju cijene rada u ovom procentu potpisali su resorni ministri sa predstavnicima reprezentativnih sindikata .
Senka Јujić i Alen Šeranić potpisuju odluku kojom se utvrđuje cijena rada zaposlenih u javnoj upravi - Foto: SRNA
Senka Јujić i Alen Šeranić potpisuju odluku kojom se utvrđuje cijena rada zaposlenih u javnoj upraviFoto: SRNA

Cijena rada za zaposlene u oblasti obrazovanja, kulture, pravosuđa, unutrašnjih poslova, uprave i javnih službi biće 110 a za zaposlene u javnim ustanovama u oblasti zdravstva 159,50 maraka.

Sindikatu obrazovanja, nauke i kulture zadovoljni. Potpisana odluka znači da će već majske plate biti veće, što bi trebalo da bude tek početak. Iz resornog ministarstva podsjećaju da su zaposlenima u prosvjeti plate, od 2019. godine, povećavane više puta.

- U narednom periodu očekujemo da budu ispunjeni naši zahtjevi u vezi sa ujednačavanjem platnih koeficijenata sa ostalim korisnicima budžeta i da posebno iskažemo naknade za topli obrok i regres na već postojeće stanje, odnosno na već postojeće koeficijente - rekao je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture. 

Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture, naglasila je da je 2019. godine bilo povećanje plata za visoku stručnu spremu.

- U 2020. povećanje plata svih zaposlenih u oblasti obrazovanja i kulture od pet do 20 odsto. Sledeća izmjena bila je 2021. i poslednje uvećanje 1. januara 2022. Uvećali, za plate do 1. 000 maraka do odsto, a preko 1.000 maraka za tri odsto - rekla je Trivićeva.

Povećenje cijene rada rezultat je pregovora Vlade i granskih sindikata. S obzirom na sve veće troškove života obje strane, zavisno od raspoloživih sredstva, najavljuju, još jedno povećanje plata do kraja godine.

- Očekujemo da se desi u što skorijem periodu još jedno povećanje obzirom na troškove života. Povećanje plata znači povećanje potrošnje. A to znači dalje punjenje budžeta - kaže Siniša Petrović, predsjednik Sidnikata pravosuđa

Anton Kasipović, ministar pravde, naglasio je da do kraja godine treba težiti za još jednom intervencijom. 

-  I ja spadam u one koji razumijevaju da povećanje moje plate od 10 odsto ne može se porediti sa povećanjem plate u ovom ili nekom drugom resoru za deset odsto, zbog nominalog iznosa na koji se primjenjuje procenat - kaže Kasipović.

Sa odlukom o povećanju cijene rada nisu saglasni u Sindikatu uprave. Odbijaju ovakav model povećanja plata i ostaju pri ranijim zahtjevima.

- Sindikat uprave ostaje pri svom zahtjevu da narodni poslanici kroz interpelaciju od Vlade Republike Srpske traže da se ispuni zaključak, koji je obavezujući u skladu sa članom 182 poslovnika o radu Narodne skupštine, da Vlada Srpske mora da pripremi zakone kojima će vratiti naknade za topli obrok i regres za 54.118 zaposlenih. Odbili smo prijedlog da čistačica ima povećanje od 60 KM, a pomoćnik ministra za više od 300 KM  - rekao je Božo Marić.

Predstavnici MUP-a Republike Srpske nisu postigli saglasnost sa Sindikatom radnika unutrašnjih poslova, o zaključku Vlade u vezi sa povećanjem cijene rada na 110 maraka

Zbog toga će resorno ministarstvo predložiti Ekonomsko-socijalnom savjetu da sugeriše Vladi, da poveća cijenu rada i zaposlenima u MUP-u.