latinica  ћирилица
10/05/2022 |  17:18 ⇒ 17:33 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije: Boreći se za svetinju, borimo se za istinu

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije osveštao je danas crkvenonarodni dom u Hramu Svetog velikomučenika Georgija na Gukama kod Pljevalja, gdje ga je dočekalo više hiljada vjernika.
Patrijarh Porfirije osveštao crkvenonarodni dom u Hramu Svetog Velikomučenika Georgija na Gukama - Foto: SRNA
Patrijarh Porfirije osveštao crkvenonarodni dom u Hramu Svetog Velikomučenika Georgija na GukamaFoto: SRNA

Patrijarh je, obraćajući se okupljenima, zahvalio za istinski hrišćanski doček i tople riječi.

- Zaista su moja usta nema i srce nedovoljno veliko da iskaže osećanja koje imam gledajući u vaša nasmejna blagorodna lica ovde u Crnoj Gori, ovde u Pljevljima, znajući činjenicu da smo svi obasjani ljubavlju Božijom, i to upravo u ove dane kada još osećamo blagodat, lepotu i radost proslavljanja praznika Vaskrsenja Hristovog - rekao je patrijah Porfirije.

Srpski patrijarh istakao da se u tom prazniku prepoznaje i slavi i lično, pojedinačno vaskrsavanje, a i vaskrsavanje svih kao zajednice iz svakog pada.

- Vaskrsavanje je ustajanje iz svakog greha u svaku vrlinu jer znamo da vrlina nije ništa drugo nego proslavljanje imena Božijeg - rekao je srpski patrijarh.

Patrijarh je poručio vjernicima da se, boreći se za svetinje, bore za samog Hrista i da se u toj borbi bore i za one koji se bore protiv svetinja.

- To je bio hod vaš proteklih godina, to je i ono što krasi danas vaša lica...Boreći se za svetinju, borimo se za istinu i upravo Sveti Sava je posadio dubok koren svetosti, istine i pravde, gde god su njegovi pravoslavni potomci - istakao je patrijarh Porfirije.

Srpski patrijarh je dodao da smo pozvani da čuvamo svetinje.

- Samo onda kada znamo ko smo, odakle smo, kada znamo svoje ime i prezime, kada znamo da smo pravoslavni, onda će u tom samoosećanju i naše nacionalno srpsko biće dobiti svoju punu meru i značenje. Onda znamo da i za one koji su drugačiji i koji se mole drugom Bogu ima mesta u našoj duši - naglasio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je blagoslovio okupljene.

Dočeku patrijarha u Pljevljima prisustvovali su i gradonačelnik Budve Marko Bato Carević i jedan od lidera DF-a Andrija Mandić.