latinica  ћирилица
10/05/2022 |  20:11 ⇒ 20:11 | Autor: SRNA

Ispod Јužnog pola otkriveno ogromno jezero?

Tim istraživača predvođen Šuaj Јanom, geofizičarom sa Teksaškog univerziteta u Ostinu, otkrio je nešto što djeluje kao ogromno jezero sa vodom u tečnom stanju ispod ledenog pokrivača na Antarktiku.
Antarktik, Јužni pol (Foto: EPA-EFE/ALBERTO VALDES) -
Antarktik, Јužni pol (Foto: EPA-EFE/ALBERTO VALDES)

Prema pisanju nezavisne internet stranice "Sajens alert", takozvano jezero Snježni orao dugo je oko 42 kilometra, široko 15 kilometara i nalazi se na oko 3,2 kilometra ispod ledenog pokrivača.

Zapremina vode u jezeru dubokom 200 metara procijenjena je na oko 21 metar kubni, prenio je "Sputnjik".

Don Blankenšip, geofizičar sa Instituta za geofiziku Teksaškog univerziteta u Ostinu, objasnio je da jezero "vjerovatno ima zapis o cijeloj istoriji ledenog pokrivača istočnog Antarktika, kao i o njegovom rastu i evoluciji kroz glacijalne cikluse".

- Naša posmatranja nagovještavaju i to da se ledeni pokrivač značajno promijenio prije 10.000 godina, mada ne znamo zašto - dodao je on.

Glaciolog sa Imperijalnog koledža u Londonu Martin Sajgert rekao je da jezero, koje se nalazi u kanjonu dubokom 1,6 kilometara, ima omotač od naslaga i da se njegovo dno prilično dugo sakuplja, čime potencijalno pruža uvid u period od momenta "kada Antarktik uopšte nije imao leda do vremena kada se potpuno smrznuo".

- Nemamo nijedan zapis o tim događajima na jednom mjestu, ali bi naslage na dnu ovog jezera mogle biti idealne - istakao je Sajgert.

Istraživački timovi sada predlažu uspostavljanje stanice blizu jezera radi njegovog pročavanja i pribavljanja uzoraka naslaga na njegovom dnu.