latinica  ћирилица
10/05/2022 |  20:14 ⇒ 20:37 | Autor: SRNA

Mamić tužio Hrvatsku

Tužbu Evropskom sudu za ljudska prava podnio je bivši izvršni direktor Fudbalskog kluba "Dinamo" iz Zagreba i bjegunac pred hrvatskim pravosuđem Zdravko Mamić koji je u Hrvatskoj pravosnažno osuđen na 6,5 godina zatvora, zbog čega je u državni budžet vratio 52 miliona kuna /oko 6,898 miliona evra/, koliko je, prema presudi, nezakonito izvukao iz tog kluba.
Zdravko Mamić (Foto:  EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Zdravko Mamić (Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT)

"Telegram" saznaje da je tužba poslata u Strazbur, od kojeg Mamić očekuje da utvrdi da sudski postupak koji je protiv njega vođen na Županijskom sudu u Osijeku nije bio pravedan.

Mamić je tužio Hrvatsku upravo zbog povrede prava na pravično suđenje, ali i kršenje presumpcije nevinosti, kao i zbog nezakonitog oduzimanja imovine od supruge.

U njegovo ime, tužbu Evropskom sudu za ljudska prava podnijeli su advokati Lidija Horvat i Sandra Marković.

Među argumentima kojima Mamić želi dokazati nepravednost suđenja je činjenica da su sudije koje su vodile postupak protiv njega sada pod istragom zbog primanja mita.

Nedavno je Ustavni sud Hrvatske odbio Mamićevu tužbu, uz obrazloženje da je sam korumpirao sudije, pa se stoga ne može žaliti na njihovu pristranost, budući da ranije nije ništa protiv njih preduzeo.