latinica  ћирилица
10/05/2022 |  21:26 ⇒ 21:49 | Autor: SRNA

Na Palama predstavljena monografija "Srna javlja"

Promocija monografije Novinske agencije Republike Srpske "SRNA javlja" održana je večeras na Palama, povodom 30 godina od osnivanja ove agencije, stuba postojanja Srpske, sa kojom je rasla i napredovala.
Na Palama promocija monografije Novinske agencije Republike Srpske "SRNA javlja" - Foto: SRNA
Na Palama promocija monografije Novinske agencije Republike Srpske "SRNA javlja"Foto: SRNA

Autor monografije Branislav Ilić izjavio je novinarima da je veoma zadovoljan i ponosan na činjenicu da je ova knjiga predstavljena na Palama, i to u zgradi Kulturno-sportskog centra, odakle je 6. aprila na Blagovijesti prije 30 godina emitovana prva informacija.

On je istakao da to oglašavanje prije tri decenije označilo početak stvaranja informativnog sistema Republike Srpske. Poslije Srne počeo je Radio Srpske Republike BiH, a 6. maja sa Pala je krenula i televizija "S kanal".

Ilić je naveo da je pisanje monografije jedan od najzahtjevnijih poslova koje je radio, te da se u knjizi nalazi mnogo dokumenata, fotografija i datuma.

On je istakao da je pri pisanju monografije morao sve provjeriti, što je uz pomoć kolega novinara uspio da uradi.

Ilić je napomenuo da su kolege sa kojima je sarađivao na knjizi Dubravka Blagojević, Nenad Tadić, Ljerka Terzić Bjelica, a od foto-reportera Milovan Mile Rajić, Igor Dutina, Ljubo Bartula i Miloš Govedarica, koji su dali značajan pečat, budući da nekad fotografija govori mnogo rječitije od bilo kakve naracije.

- Tu se nalaze značajne fotografije tokom ratnog, ali i poslijeratnog perioda. Knjiga je podijeljena u dvije glavne epohe - Srna u ratu i Srna u miru i govori o našoj borbi koja nije prestajala i traje sve do danas - poručio je Ilić.

Ideja o ovoj knjizi, naveo je Ilić, bila je prisutna u Srni dugi niz godina i tu ideju je osjećao kao obavezu, kao svoj dug prema kolegama, naročito onim iz prve ratne ekipe, od kojih veći broj nije više među živima.

- Prerano su sagorjeli u toj bespoštednoj borbi, koja je vođena u borbi za istinu, za Republiku. U tim vremenima dali smo sve od sebe, u teškim uslovima i mogućnostima. Želja mi je bila da ostavim neki trag i priču o njima, a isto tako potrebu da ispričam priču zbog pokoljenja koja dolaze da, čitajući monografiju, saznaju nešto više o tom izrastanju Agencije u grotlu građanskog rata u BiH i njenom stasavanju u medij koji je postao kičma informativnog sistema i medijski simbol Republike Srpske - istakao je Ilić.

Prema njegovim riječima, Srna je nastajala zajedno sa Republikom Srpskom i bila hroničar i akter njenog razvoja tokom svih 30 godina.

Ilić je podsjetio da je najbolja potvrda za Srnine uspjehe i novinarske podvige bila činjenica da su njene vijesti u to vrijeme preuzimali i Rojters, Frans pres, AP, ITAR-TASS, RIA "Novosti", DPA, BTK, Kjoto, ANSA i Tanjug.

Dugogodišnji novinar iz Berlina Nikola Živković, koji je bio dopisnik od 1993. do 1998. godine, dok Srna sa Pala nije prešla u Bijeljinu, rekao je da je raditi u tom periodu bilo teško, da se sakupljala humanitarna pomoć, a da je sada jednostavnije.

On je podsjetio da su mnogi mladi novinari morali da idu na prvu liniju fronta jer nije bilo dovoljno vojnika, da je front bio veoma dugačak, tako da su radili kao novinari, a 15 dana bili na frontu.

Pokrovitelj promocije je opština Pale, a načelnik ove lokalne zajednice Boško Јugović rekao je da je povodom obilježavanja 30 godina postojanja Republike Srpske korektno da promocija monografije "SRNA javlja" bude na Palama, gdje je Agencija i formirana.

Јugović je zahvalio svima koji su učestvovali u izradi monografije, za koju kaže da se u njoj ima šta i vidjeti, a Novinska agencija Republike Srpske SRNA je umnogome učestvovala i dala svoj doprinos, prije svega kada je riječ o medijskoj promociji i medijskoj slici Srpske.

Srna je formirana 7. aprila 1992. godine odlukom Narodne skupštine Srpske kao Srpska novinska agencija.

Od 1998. godine sjedište Agencije je u Bijeljini, a odlukom Vlade Srpske 27. marta 2008. dobila je svoj sadašnji naziv - Novinska agencija Republike Srpske SRNA.

Srna je medij koji je imao veliki uticaj u stvaranju Republike Srpske. Samo nekoliko dana nakon što je počeo građanski rat u BiH, 7. aprila 1992. godine, u svijet je emitovana prva Srnina vijest.

Novinska agencija Republike Srpske bila je prvi medij srpskog dijela BiH i stvorena je u času kada su već počeli ratni sukobi, a glavni prijeratni mediji u tadašnjoj Socijalističkoj Republici BiH bili su pod ratnom i propagandnom kontrolom takozvane Republike BiH.