latinica  ћирилица
10/05/2022 |  21:32 ⇒ 11/05/2022 | 08:51 | Autor: SRNA

Uprkos opstrukcijama političkog Sarajeva, Tegeltija će u SB UN predstaviti stanje u BiH

U opstrukciju političkog Sarajeva da spriječi obraćanje predsjedavajućeg Savjeta ministra Zorana Tegeltije Savjetu bezbjednosti direktno se sad uključila i Stalna misija BiH pri UN, ali će on, uprkos svemu, naći način da predstavi stvarno stanje i probleme sa kojima se suočava BiH.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Iz Kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara potvrđeno je za Srnu da je stalni predstavnik Misije BiH pri UN Sven Alkalaj odbio da, po zvaničnom protokolu, uputi notu Savjetu bezbjednosti za obraćanje predsjedavajućeg Tegeltije na sutrašnjoj sjednici, ali i za ranije zakazane sastanke.

- Zatražili smo od Stalne misije BiH pri UN da, kako to zvanični protokol nalaže, potvrdi učešće predsjedavajućeg Tegeltije na sjednici Savjeta bezbjednosti kao i za 11. i 12. maj ranije zakazane sastanke sa predsjednikom Generalne skupštine UN Abdulom Šahidom, te ambasadorima stalnih zemalja članica pri UN - SAD, Francuske, Kine i Rusije. Nažalost, Alkalaj je odbio to da uradi - potvrđeno je iz Kabineta Zorana Tegeltije.

Iz Kabineta predsjedavajućeg su istakli da će Tegeltija, uprkos svim silnim opstrukcijama koje dolaze od Ministarstva inostranih poslova u Savjetu minstara i Stalne misije BiH pri UN, naći način da predstvi stvarno stanje i probleme sa kojima se suočava BiH.

Savjet bezbjednosti sutra će na sjednici u Njujorku razgovarati o stanju u BiH.