latinica  ћирилица
10/05/2022 |  21:45 ⇒ 11/05/2022 | 08:52 | Autor: RTRS

Prva posjeta patrijarha Trebinju: Došao sam da utješim, ali sam utješen vašom vjerom (FOTO/VIDEO)

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije došao je u prvu posjetu Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj i gradu Trebinju. Pored episkopa zahumsko hercegovačkog Dimitrija i sveštenstva Eparhije, njegovu svetost patrijarha dočekali su i episkopi drugih eparhija i brojnog sveštenstva, kao i mnogobrojni vjerni narod. U čast patrijarha Porfirija u hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg služena je doksologija i održan koncert trebinjskog hora "Sv. Vasilije Ostroški i Tvrdoški“.
Patrijarh Porfirije u Trebinju - Foto: RTRS
Patrijarh Porfirije u TrebinjuFoto: RTRS

Prva kanonska posjeta patrijarha Porfirija Hercegovini upriličena je povodom “Dana Svetog Vasilija Ostroškog“, koji su u Trebinju organizovani povodom 350 godina od upokojenja svetitelja. Blagoslovivši mnogobrojni vjerni narod, njegova svetost patrijarh srpski istakao je da je i sam našao blagoslov i utjehu kročivši na tlo Hercegovaine, zemlje djedovine Svetog Save i Svetog Vasilija.

- Kako kročih na ovu hercegovačku zemlju u grad Trebinje čitavim svojim bićem razumio sam šta to znači da je svijet stvoren da bude crkva. Svi mi znamo da je crkva tijelo Hristovo, da je živi Gospod glava crkve a svi mi koji smo kršteni udovi smo toga tijela... i evo zemlje svete, evo Hercegovine, gdje dođojh sa pomišlju da utješim, ali bih utješen - istakao je patrijarh.

Dobrodošlicu njegovoj svetosti, svečanom besjedom, poželio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, nakon služenja doksologije patrijarhu u čast.

Patrijarh Porfirije u Trebinju (Foto: RTRS)

- Dobro došli u ovu episkopiju koju je osnovao naš otac Sveti Sava. Hercegovina je bila uvijek mjesto sretanja i susreta, tamo gdje se susreću morska i planinska klima, snažni karakteri. Upravo zato što je ponikao na susretu sretanja, ovaj narod je uvijek i iznova radostan pri svakom susretu, a naročito se raduje posjeti svoga prvojerarha koji sjedi u stolici nekadašnjeg hercegovačkog princa i pravitelja Rastka Nemanjića - naglasio je episkop Dimitrije.

Hram Sv. Preobraženja Gospodnjeg bio je ispunjen mnogobrojnim vjernim narodom, koji se sabrao iz čitave Hercegovine, ali i iz susjednih zemalja, kako bi primio blagoslov od poglavara SPC.

Patrijarh Porfirije u Trebinju (Foto: RTRS)

U čast patrijarha Porfirija u porti hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg održan je koncert pravoslavne duhovne muzike trebinjskog crkvenog hora “Sv. Vasilije Ostroški i Tvrdoški“.

Sutra u Sabornom hramu u Trebinju od 9.00 časova patrijarh Porfirije služiće svetu patrijarašku liturgiju uz sasluženje mnoštva arhijereja, sveštvenstva i monaštva.