latinica  ћирилица
10/05/2022 |  23:05 ⇒ 11/05/2022 | 08:58 | Autor: TANЈUG

Završen 15. Kustendorf; "Drvo života" Petru Božoviću (VIDEO)

Filmski festival "Kustendorf" večeras je završen uručenjem nagrade "Drvo života" glumcu Petru Božoviću i proglašenjem pobjedničkih kratkih filmova, među kojima je "Zlatno jaje" pripalo ruskom "Vedrom nebu" Igora Coja i Andreja Zamoskovnog.
Kustendorf - Foto: TANЈUG
KustendorfFoto: TANЈUG

Osnivač festivala, reditelj Emir Kusturica uručio je "nagradu za buduće filmove" "Drvo života" Božoviću koji je pozdravljen dugačkim stojećim ovacijama u bioskopu "Prokleta avlija" u Drvengradu.

Glumac je rekao da je Drvengrad "različit od drugih mjesta na ovom svijetu i druženje ova dva, tri dana daje nadu za umjetnost".

Kusturica je podsjetio da se sa Božovićem zna 42 godine, da glumac nikada nije igrao u njegovim filmovima, ali da se nada da hoće, i da je festival bio najbolje mjesto da se ponovo sretnu.

U konkurenciji 15 kratkih filmova mladih autora "Srebrno jaje" je pripalo djelu "Njemački kvalitet/Kolege" Јanisa Aleksandera Kifera iz Nemačke, odsutnog sa festivala, uz ocenu da je uspio da nasmije govoreći o jednoj teškoj temi.

"Bronzano jaje" je zaslužio švajcarski "Ludi ples" Vanje Viktora Kabira Tongole za "efikasno i upečatljivo ispričanu priču u samo pet minuta".

Poseban pomen žirija zaslužio je španski "Vučicin totem" odsutne Veronike Ečegi koja je prikazala "moćnu priču zrelim filmskim jezikom".

Danski "Beskorisni operski pjevači" Pabla Sereta de Ena zaslužio je nagradu "Vilko Filač", za izuzetni vizuelni jezik.