latinica  ћирилица
11/05/2022 |  07:03 ⇒ 09:01 | Autor: RTRS

Savjet bezbjednosti UN o stanju u BiH

Savjet bezbjednosti danas će na sjednici u Njujorku razgovarati o stanju u BiH. U opstrukciju političkog Sarajeva da spriječi obraćanje predsjedavajućeg Savjeta ministra Zorana Tegeltije Savjetu bezbjednosti direktno se sad uključila i Stalna misija BiH pri UN, ali će on, uprkos svemu, naći način da predstavi stvarno stanje i probleme sa kojima se suočava BiH.
Savjet bezbjednosti UN - Foto: SRNA
Savjet bezbjednosti UNFoto: SRNA

Iz Kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara potvrđeno je za Srnu da je stalni predstavnik Misije BiH pri UN Sven Alkalaj odbio da, po zvaničnom protokolu, uputi notu Savjetu bezbjednosti za obraćanje predsjedavjućeg Tegeltije na sutrašnjoj sjednici, ali i za ranije zakazane sastanke.

- Zatražili smo od Stalne misije BiH pri UN da, kako to zvanični protokol nalaže, potvrdi učešće predsjedavajućeg Tegeltije na sjednici Savjeta bezbjednosti kao i za 11. i 12. maj ranije zakazane sastanke sa predsjednikom Generalne skupštine UN Abdulom Šahidom, te ambasadorima stalnih zemalja članica pri UN - SAD, Francuske, Kine i Rusije. Nažalost, Alkalaj je odbio to da uradi - potvrđeno je iz Kabineta predsjedavajućeg.