latinica  ћирилица
11/05/2022 |  08:02 ⇒ 16:16 | Autor: SRNA

Omogućiti Tegeltiji da se obrati na sjednici Savjeta bezbjednosti

Od ambasadora SAD pri UN i stalnih članica Savjeta bezbjednosti očekuje se da omoguće predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji da se obrati na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti na kojoj će biti razmatrano stanje u BiH, rečeno je Srni u Kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Ovo je zatraženo nakon što je Misija BiH pri UN odbila da stalnom predstavniku SAD u UN ambasadoru Lindi Tomas Grinfild uputi zvaničnu notu za obraćanje predsjedavajućeg Savjeta ministara na sjednici Savjeta bezbjednosti.

Iz Kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara navode da se od ambasadora SAD pri UN i stalnih članica očekuje da reaguju na ove jasne i vidljive opstrukcije koje dolaze od bošnjačke strane u BiH, Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara i Stalne misije BiH pri UN.

- Nažalost, Misija BiH pri UN odbila je da uputi traženu notu i tako potvrdila istinitost navoda da je direktno uključena u opstrukciju učešća predsjedavajućeg Tegeltije na sjednici i onemogućavanju da kao legitiman nosilac jedne od najviših funkcija u zajedničkim institucijama BiH upozna Savjet bezbjednosti o stvarnom stanju i problemima sa kojima se suočava BiH - ističu iz Kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Na današnjoj sjedici Savjeta bezbjednosti u Njujorku, koja će početi u 16.00 časova, biće razgovarano o situaciji u BiH.