latinica  ћирилица
11/05/2022 |  09:12 ⇒ 10:35 | Autor: SRNA

Đurević: Referendum dodatno opterećenje za budžet opštine

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je grupa odbornika izglasala opoziv načelnika i najavila referendum, za koji će po procjenama biti potrebno oko 60.000 KM, što je dodatno opterećenje za budžet opštine.
Mladen Đurević - Foto: SRNA
Mladen ĐurevićFoto: SRNA

Đurević je naglasio da pojedini odbornici na ovaj način zaustavljaju sve pozitivne procese u opštini, koja je od jednog dobrog primjera u prethodnom periodu postala loš primjer funkcionisanja lokalne zajednice, jer su sve investicije i projekti stali i čekaju bolja vremena.

- To je gubljenje vremena i dodatno opterećenje budžeta opštine. Očekujem da će građani Višegrada na referendumu meni ponovo dati povjerenje, kako je to bilo i prije godinu i po dana, i da se stavi tačka na tu temu - istakao je Đurević.

On je objasnio da poslije neuspjelog referenduma načelnik prema zakonu ima pravo da se obrati Vladi, a Vlada Narodnoj skupštini i da se krene u proceduru raspuštanja skupštine i samim tim bi bili novi izbori za odbornike u Višegradu.

- To je bespotrebno, ali kad su već krenuli u referendum moramo da se odbranimo političkim putem - rekao je Đurević.

Đurević je napomenuo da je obrazloženje odluke o pokretanju opoziva načelnika opštine Višegrad napisano na svega tri stranice, dok je on na inicijativu 11 odbornika odgovorio u mišljenju koje je sadržano na 27 stranica sa 65 materijalnih dokaza.

- Svi dokazi su validni, dok su njihovi paušalni. Oni smatraju da će izazivanjem ovakvog haosa dobiti političke poene, a ja mislim da narod prepoznaje poštovanje zakona, a sudovi su dokazali u prethodnoj godini da ova skupštinska većina ne poštuje zakonske pocedure - rekao je Đurević.

Prema njegovim riječima, u januaru 2021. godine pokušano je da se konstituiše skupština, međutim bezuspješno, s obzirom na to da su Ministarstvo lokalne uprave i samouprave i Vlada Republike Srpske obustavili izvršenje odluke sa tadašnje prve sjednice.

- Sve te odluke su dobile sudski epilog i 11 mjeseci opština je bila u zastoju. To je rezulat neusvajanja budžeta, privremenog finansiranja i sve što smo planirali u prošloj godini, da radimo infrastrukturne projekte, da uspostavljamo nove manifestacije nismo mogli, jer su nam ruke bile vezane. Godinu i po dana zastoja u opštini, krivicom pojedinih odbornika koji nisu htjeli da poslušaju savjet da se ne radi mimo zakona, statuta i poslovnika - naglasio je Đurević.

On je napomenuo da je u prethodnom mandatu urađeno mnogo projekata, počevši od ulične rasvjete u svim dijelovima opštine, rekonstrukcije i izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže, izgradnje sanacije i rekonstrukcije putnih pravaca, modernizacije gradske dvorane, izgradnje dječijih igrališta, uređenja gradske pijace, sanacije dijela glavne ulice u centru grada, uređenje fasada i drugo.

Đurević je rekao da se u prethodnih pet godina ulagalo u djecu i mlade.

- U obdaništu su bile ranije dvije grupe za djecu, a mi smo uspjeli da obezbijedimo sredstva za četiri grupe, jer nismo željeli da imamo djecu na čekanju. Izdvajali smo sredstva i za pomoć osnovnoj i srednjoj školi, za natalitet, za stipendije - dodao je Đurević.

Prema njegovim riječima, jedan od važnih projekata koji treba da se uradi je izgradnja kotolovnice i centralnog grijanja u naselju Bikavac, kao i rekonstrukcija mosta u naselju Dobrun, za koji je Vlada Srpske izdvojila sredstva, ali, nažalost, sve to čeka.

On je napomenuo da su odbornici većine amandmanima prekrojili prijedlog budžeta.

- Najviše me je razočaralao, kao i mnoge sugrađane, što su sa obdaništa skinuli 60.000 KM i prebacili na Skupštinu opštine, 80.000 KM skinuli sa stipendija pa prebacili na Skupštinu opštine, što su smanjili sredstva za iscrtavanje horizontalne signalizacije, a Savjet za bezbjednost saobraćaja je ukazao da je potrebno urediti horizontalnu signalizaciju posebno oko škola - istakao je Đurević.

On je pozvao sugrađane da izađu na referendum i glasaju protiv opoziva kako bi u opštini nastavili sa projektima koji su u zastoju.

- Treba da pokažemo da su opšti interesi iznad interesa pojedinaca kojima su lična promocija i sujeta važniji od razvoja grada i realizacije projekata - naglasio je Đurević.

Odbornici Skupštine opštine Višegrad izglasali su u srijedu, 4. maja, inicijativu za opoziv načelnika ove opštine Mladena Đurevića i najavili referendum za 12. juni.