latinica  ћирилица
11/05/2022 |  11:13 ⇒ 13:36 | Autor: SRNA

Dodik: Bez VRS ne bi bilo ni Srpske, ni slobode

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je pripadnicima Vojske Republike Srpske /VRS/ i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH 12. maj - Dan VRS i 30 godina od njenog formiranja, ističući da je to jedan od najznačajnijih datuma u slavnoj istoriji srpskog naroda.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Povodom ovog velikog jubileja, Dodik je istakao da bez Vojske Republike Srpske ne bi bilo ni Republike Srpske, ni slobode.

Dodik je naglasio da je Vojska Republike Srpske, vođena svojom hrabrošću, požrtvovanošću, odanošću i patriotizmom, bila glavna okosnica u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu i garant opstanka Republike Srpske.

- Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk nastavio je sa ponosom da njeguje vrijednosti i tradiciju Vojske Republike Srpske i njihova dužnost je da čuvaju nasljeđe hrabrih srpskih boraca koji su odbranili Republiku Srpsku i donijeli joj slobodu - istakao je Dodik.

On je rekao da je Vojska Republike Srpske formirana 12. maja 1992. godine s ciljem da odbrani srpski narod i zato se danas sa posebnim pijetetom sjećamo svih onih koji su za mir i solobodu koju danas uživamo, dali ono najvrednije što su imali - svoje živote, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.