latinica  ћирилица
11/05/2022 |  12:10 ⇒ 12:10 | Autor: SRNA

Mitrović: "Zdrav" transportni sektor - pokretač ekonomije

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović rekao je danas da je dijalog o socijalnim pitanjima u oblasti transporta od ključnog značaja za nesmetano obavljanje transportnih operacija, a "zdrav" transportni sektor pokretač ekonomije svake zemlje.
Vojin Mitrović - Foto: SRNA
Vojin MitrovićFoto: SRNA

- Opšti cilj koji smo postavili pred sebe je imati zadovoljne putnike, vozače i radnike u transportnom sektoru. U tom smislu je naš prioritet usklađivanje socijalnih odredbi koje su na snazi u zemljama Zapadnog Balkana sa onima u EU - rekao je Mitrović u Sarajevu na otvaranju foruma "Rješavanje socijalnih pitanja u drumskom transportu".

Mitrović je izrazio zadovoljstvo što je forum organizovan u BiH i izrazio nadu da će to biti slučaj i sa nizom drugih aktivnosti i događaja koje Ministarstvo sprovodi u saradnji sa Transportnom zajednicom.

Direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek ukazao je na nužnost poboljšanja radnih uslova u cjelokupnom transportnom sektoru.

- U drumskom transportu moramo se fokusirati na tri komplementarna cilja - obezbjeđenje adekvatne socijalne zaštite radnicima, garantovanje fer konkurencije među prevoznicima i poboljšanje bezbjednosti na putevima - istakao je Zakonjšek.

On ističe da će postizanje ovih ciljeva privući mlade da se bave ovom profesijom, što je, kako kaže, izuzetno značajno s obzirom na nedostatak kvalifikovane radne snage koji sektor drumskog saobraćaja trpi.

Na forumu se očekuje razmjena iskustava i dobrih praksi, te pronalazak najboljeg načina za realizaciju socijalnih propisa u zakonodavstvu zemalja Zapadnog Balkana u oblasti drumskog transporta, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara.

Forum, koji organizuje Stalni sekretarijat Transportne zajednice, okupio je predstavnike regionalnih partnera zemalja Zapadnog Balkana, članica EU i međunarodnih organizacija.