latinica  ћирилица
11/05/2022 |  12:51 | Autor: SRNA

Vode Srpske: Za projekte hidrogradnje u šest lokalnih zajednica 950.000 KM

Predstavnici Јavne ustanove "Vode Srpske" i šest lokalnih zajednica u Republici Srpskoj potpisali su danas u Banjaluci sporazume o zajedničkom ulaganju u projekte u oblasti hidrogradnje, ukupne vrijednosti od 950.000 KM.
Vode Srpske - Foto: ilustracija
Vode SrpskeFoto: ilustracija

Sporazumi su potpisani sa predstavnicima Vlasenice, Lopara, Čelinca, Milića, Srpca i Gradiške.

Direktor "Voda Srpske" Miroslav Milovanović rekao je da se ova ustanova, na osnovu zahtjeva koji su pristizali tokom prošle godine, odlučila za ulaganje u šest projekata lokalnih zajednica.

- Predstavnici "Voda Srpske" će vršiti nadzor nad radovima koji će biti realizovani ove godine, zaključno sa 31. decembrom", rekao je Milovanović novinarima.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da su sredstva obezbijeđena za ove projekte samo dio sredstava koja se ulažu u vodoprivredne objekte u Srpskoj.

On je podsjetio da je u zadnjih osam do devet godina uloženo oko 250 miliona KM u razne vodoprivredne objekte.

Pašalić je najavio da će u junu početi realizacija projekata važnih vodoprivrednih objekata, među kojima je izgradnja Drinskog nasipa u Bijeljini i nasipa na rijeci Bosni u Modriči.

- Osim toga, radićemo regulaciju korita rijeke Miloševice u Prijedoru, rijeke Vrbas u Banjaluci, Hoče u Zvorniku, Liješanj u Doboju i mnogo drugih projekata. Vrijednost samo ovih projekata je oko 20 miliona KM - istakao je Pašalić.

On je podsjetio da su u proteklih par godina iz budžeta Republike Srpske izdvojena sredstva i za čišćenje kanalske mreže.

- U junu počinjemo čišćenje mreže u Gradišci. Riječ je o 400 kilometara primarnih i sekundarnih kanala. Ranije smo to uradili u drugim opštinama, tako da ćemo ove godine završiri čišćenje kanalske mreže na području od Novog Grada do Šamca i Pelagićeva, a kasnije i Semberije - rekao je Pašalić.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević rekao je da je ova lokalna zajednica potpisala sa "Vodama Srpske" sporazum za izgradnju glavnog projekta vodosnabdjevanja sa izvorišta rijeke Јadar za ski-centar Igrišta.

- Potpisali smo sporazum za realizaciju glavnog projekta, koji će sa 150.000 KM finansirati "Vode Srpske", a sa 50.000 KM opština Vlasenica - rekao je Kraljević i dodao da očekujemo da bi skijalište moglo da bude pušteno u rad do kraja godine.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da ova opština i Vlada Republike Srpske zajedno učestvuju u podršci investitoru u relizaciji projekta "Busija".

- To je izletničko rekreativni centar na Majevici, a za potrebe tog centra neophodno je izgraditi put i most. Potpisao sam sporazum u vezi sa izgradnjom mosta i pristupnih puteva mostu u vrijednosti 120.000 KM - istakao je Savić.