latinica  ћирилица
11/05/2022 |  13:54 ⇒ 14:04 | Autor: Agencije

Ferštapen podržao Hamiltona - žele da se F1 vrati u Јužnu Afriku

Prošle su skoro tri decenije od gran prija voženog na stazi "Kjalami" i mnogi vjeruju da je vrijeme da se ponovo posjeti kontinent.
Formula 1 (Foto: EPA-EFE/Brendan Smialowski / POOL, ilustracija) -
Formula 1 (Foto: EPA-EFE/Brendan Smialowski / POOL, ilustracija)

Formula 1 je posljednji put u Јužnoj Africi vožena 1993. godine.

Alan Prost je završio ispred Airtona Sene i Marka Blandela da bi započeo dominantnu kampanju u kojoj je osvojio svoju četvrtu i posljednju titulu svjetskog prvaka. Na startu se pojavilo 26 vozača, a samo sedam ih je stiglo do cilja. Pri tome, Prost i Sena su jedini bili u istom krugu.

"Kjalami" je zatim obrisan iz kalendara, zbog činjenice da staza nije odgovarala visokim standardima Formule 1.

Takođe, u Јužnoj Africi je viđen i veliki broj fatalnih nesreća i jednostavno je odlučeno da se prestane sa korišćenjem.

Generalni direktor staze "Kjalami", Tobi Venter, priznao je da se nada da će F1 uskoro da se vrati u Јužnu Afriku.

Svjetski šampion Ferštapen bio je Hamiltonov najveći rival na stazi prošle sezone, ali je stao na stranu 37-godišnjaka i potvrdio da se nada da će se F1 vratiti na kontinent u bliskoj budućnosti.

- Volio bih da se trkam u Africi. Tako da bi Kjalami bio kul dodatak - rekao je on, a prenosi Sportal.

Prošle godine, Hamilton je izrazio želju da se trka u Јužnoj Africi i otkrio da je to najvažniji GP koji se dodaje u kalendar dok F1 nastavlja da se širi planetom.

- Mjesto koje zaista osjećam, u svom srcu... najvažnije mi je da se trka vrati u Јužnu Afriku. Mislim da tamo postoji veliki broj navijača i važno je da F1 uključi Afriku u kalendar trka - rekao je Hamilton.

Hamilton je dodao da želi da izađe na stazu u domu svojih predaka i još jednom istakao nadu da će F1 imati sluha.

- Mislim da je važno da se sport vrati u Afriku. Ako se trkamo na svakom drugom kontinentu, zašto ne bismo i u Africi? Ona koju zaista, zaista želim da vidim je Јužna Afrika. Na kraju krajeva, moji preci su odatle - iskren je vozač Mercedesa.