latinica  ћирилица
11/05/2022 |  14:06 ⇒ 14:57 | Autor: SRNA

Šolaja: O privatizaciji fabrike "Birač" Trivićeva treba da se raspita u PDP-u

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dušica Šolaja izjavila je Srni da najbolje infromacije o privatizaciji Fabrike ginice "Birač" imaju ljudi iz PDP-a.
Dušica Šolaja - Foto: RTRS
Dušica ŠolajaFoto: RTRS

- U okviru svojih stranačkih aktivnosti Јelena Trivić je posjetila odbor PDP-a u Zvorniku i tom prilikom iznijela je nekoliko potpuno neistinitih tvrdnji u vezi sa Fabrikom glinice "Birač", današnjom "Aluminom" i regijom Birač u cjelini - rekla je Šolaja, ističući da, kada je riječ o Fabrici glinice najpreciznije podatke imaju njene kolege iz PDP-a koji su učestvovali u privatizaciji ove fabrike.

Ona je navela da su, osim privatizacije, u vrijeme Dragana Mikerevića kao predsjednika Vlade Republike Srpske davani i katastrofalni ustupci, koji su dodatno išli na štetu ove fabrike.

- Sve to skupa dovelo je ovaj privredni subjekt u problem i krizu koja je kulminirala 2013. godine kada je ogromnim naporima Vlade Republike Srpske ova fabrika spasena i ostala u funkciji zajedno sa svojim zaposlenima, a danas bilježi veoma respektabilne rezultate u svom poslovanju - navela je Šolaja.

Što se tiče tvrdnji da je regija Birač mnogo izgubila i proteklih 16 godina, zbog, kako navodi Trivićeva, vladavine SNSD, Šolaja je rekla da ona pokazuje elementarno nepoznavanje stanja u ovoj regiji.

- Grad Zvornik, kao centar ove regije, preuzimanjem lokalne vlasti od strane SNSD-a 2007. godine zatečen je u stanju bez vode, grijanja i infrastukturno zapušten. Ujedno je bio sinonim za političku nestabilnost, jer su se načelnici mijenjali na svakih nekoliko mjeseci.

Od tada do danas ovi problemi su rješavani, a Zvornik je postao jedno od najvećih gradilišta u Republici - od izgradnje škola, fiskulturnih sala, rekonstrukcija gradskih ulica, izgradnje puteva, vodovoda i brojnih drugih projekata. Јedan od najznačajnijih projekata je i proširenje kapaciteta Bolnice 'Zvornik' kao regionalnog zdravstvenog centra - navela je Šolaja.

Ona je naglasila da su, osim u Zvorniku, u cijeloj regiji Birač realizovani brojni infrastrukturni projekti koji su bili na čekanju još u bivšoj SFRЈ.

Prema njenim riječima, svi projekti završeni su uz pomoć Vlade Republike Srpske i sufinansiranjem od strane lokalnih zajednica sa podruja regije Birač.

- Osim što bi se trebala ozbiljnije informisati, Јelena Trivić bi sve svoje sugestije i prijedloge trebala dati prije svih gradskoj vlasti u Banjaluci, a o Fabrici glinice raspitati se kod svojih kolega iz PDP-a - poručila je Šolaja.