latinica  ћирилица
11/05/2022 |  15:02 ⇒ 15:31 | Autor: RTRS

Peti regionalni festival književnosti "Imperativ" u Banjaluci

Peti regionalni festival književnosti "Imperativ" održaće se od 27. do 31. maja u Kulturnom centru Banski dvor u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ", a u saradnji sa ovom kulturnom ustanovom.
Festival književnost "Imperativ" (Foto: Udruženje Imperativ) -
Festival književnost "Imperativ" (Foto: Udruženje Imperativ)

Festival će biti otvoren programom "Note i slova" u kojem će se predstaviti muzičar, pjesnik i slikar Nenad Marić, poznatiji kao Kralj Čačka, saopšteno je izUdruženja "Imperativ".

Osnovna tema ovogodišnjeg festivala je uticaj pop/rok kulture na savremenu književnost.

Tokom pet dana Banjaluka će biti književni centar u kojem će se okupiti više od 30 značajnih domaćih i regionalnih pisaca. Njihov rad biće predstavljen kroz pet programskih sadržaja.

Besplatne pozivnice za sve događaje mogu se preuzeti na biletarnici Banskog Dvora svakim radnim danom, osim vikendom u periodu od 12.00 do 17.00 časova.

Sa početkom Festivala u Koncertnoj dvorani biće otvoren i sajam knjiga. Sajamski dio Festivala biće otvoren svakog festivalskog dana u periodu od 10.00 do 20.00 časova.

U programu "Razgovor sa piscem" ućestvovaće Milena Marković, Magdalena Blažević, Zoran Ferić i Milica Vučković. Sa ovim piscima razgovaraće Zvonko Karanović, Drago Glamuzina i Marija Pejić.

U programu "Poeziju će svi čitati" banjalučki pjesnici Tanja Stupar Trifunović, Stefan Višekruna, Maja Mihajlović i Stevo Grabovac biće domaćini pjesnicima Katji Gorečan, Đorđu Krajišniku, Vanji Šunjić, Armanu Fatiću, Nikoli Leri i Mariji Dragnić.

U programu "Note i slova", uz Kralja Čačka vodiće se razgovori sa piscima Zoranom Žmirićem, Selvedinom Avdićem i Srđanom Tešinom.

Posebna pažnja posvećena je organizaciji programa za djecu i mlade "Bajkovnica" i "Lektira u podne". Tajnu pisanja bajki, sa polaznicima će podijeliti književnica Aleksandra Čvorović.

O značaju lektire i čitanja sa mališanima će razgovarati književnik Berislav Blagojević.

U saradnji sa izdavačkom kućom "Imprimatur" biće predstavljeni autori ove izdavačke kuće, među kojima su Vasilije Glomazić, Feđa Gudić, Goran Dakić i Berislav Blagojević.

I ove godine biće organizovan program "Kafa sa piscem" gdje će posjetioci u opuštenoj atmosferi razgovarati sa Markom Tomašem i Zvonkom Karanovićem.

Pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Banjaluka i Američka ambasada u BiH.