latinica  ћирилица
11/05/2022 |  15:32 ⇒ 15:44 | Autor: RTRS

UKC Republike Srpske zapošljava 50 učenika koji su završili Medicinsku školu (FOTO)

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić danas je u banjalučkoj Medicinskoj školi razgovarao sa poslovodstvom ove škole i najavio prijem 50 učenika (medicinskih sestara /tehničara) u radni odnos u najveću zdravstvenu ustanovu Republike Srpske.
Vlado Đajić u posjeti Medicinskoj školi - Foto: SRNA
Vlado Đajić u posjeti Medicinskoj školiFoto: SRNA

- Ovo se nije dogodilo u istoriji ni UKC-a ni Medicinske škole, ali ni u istoriji u regionu, da u jednom danu bude zaposleno 50 medicinskih sestara/tehničara koji sutra završavaju Medicinsku školu - rekao je Đajić nakon sastanka sa poslovodstvom škole uoči Međunarodnog dana medicinskih sestara koji se tradicionalno obilježava 12. maja.

Đajić je rekao da će nakon završetka i pribavljanja sve potrebne dokumentacije biti obavljeno i rangiranje, ističući da je presrećan što je UKC stvorio uslove da može da zaposli mlade ljude.

- Ona djeca koja ne budu išla na fakultete, a budu željela da rade biće rangirana i jedini uslov biće prosjek ocijena - naglasio je Đajić.

Istakao je da se ovim žele motivisati nove generacije da bolje uče i imaju još bolje ocijene, da usvajaju nova znanja.

- Kao direktor najveće zdravstvene ustanove, ali i kao narodni poslanik, želim da razvijam UKC, Republiku Srpsku i da mladi ostaju ovdje. Ovo je dobra poruka i pozivam i ostale direktore svih preduzeća i sve rukovodioce u Republici Srpskoj da krenu sa ovom praksom da zapošljavaju najbolje đake i studente iz svojih oblasti u svojim kolektivima - rekao je Đajić.

On je rekao da je plan UKC-a da i dalje nastavi da vodi računa o mladim u Republici Srpskoj i Banjaluci.

- Za vrijeme mog mandata zaposleno je 1.200 mladih, 320 mladih ljekara, 860 medicinskih sestara i više od 100 ljudi drugog kadra. Evo, danas prvi put zapošljavamo 50 mladih sestara i tehničara u UKC. To je potreba UKC-a, a istovrtemeno naša želja i obaveza da oni nastave svoj život i rad ovdje u Banjaluci u Republici Srpskoj da ne idu nigdje u inostranstvo i da naše stanovništvo ima dobru zdravstvenu zaštitu - rekao je Đajić.

Đajić je rekao da je UKC-u najviše potreban opšti smjer medicinskih sestara i tehničara, ali da će se u ovih 50 naći i neki drugi smjerovi i profili učenika.

Zahvalio je rukovodstvu Medicinske škole i profesorima, koji su obrazovali odličan kadar, sa kojim su u UKC-u više nego zadovoljni.

Đajić je rekao da je sa rukovodstvom Medicinske škole razgovarano i o planu izgradnje nove škole na Paprikovcu, gdje će djeca koja idu u Medicinsku školu imati bolje uslove za predavanje, nastavu i praktični rad.

Đajić je rekao da UKC savremeno opremljena zdravstvena ustanova koja težište stavlja na edukaciju kadra.

- Prvi put u istoriji je danas 13 ljekara UKC na edukaciju u Kliničkom centru u Ljubljani. To se nikada nije desilo, oni će se vratiti ovdje da liječe stanovnike Republike Srpske, 20 doktora je u Srbiji, tri u Austriji, jedan u Njemačkoj - kaže Đajić.

On navodi da je svaki mjesec po 100 ljekara UKC-a odlazi u inostranstvo, a istovremeno oko 100 ljekara dolazi da radi u UKC i prenose znanje našim ljekarima.

- Zato imamo veoma visok kvalitet pružanja zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj - rekao je Đajić i dodao da se planira da medicinske sestre i tehničari i svi drugi profili radnika UKC odlaze na razne edukacije i da to UKC pomaže i finansijski.

Pomoćnik generalnog direktora za zdravstvenu njegu Slađana Vranješ je dodala da su, osim ljekara UKC-a, i medicinske sestre i tehničari na edukaciji u Beogradu, Sremskoj Kamenici i u Beču.

Ona je rekla da u UKC-u nisu primijetili nedostatak kadra jer uvijek idu korak ispred.

Direktor Medicinske škole Mirko Јović rekao je da je ovo veliki dan za ovu školu, zahvalivši se upravi UKC na čelu sa Đajićem koji su izdvojili vrijeme. On kaže da je ovo prvi put da je direktor UKC-a u posjeti Medicinsku školu.

Nemanja Јanković učenik četvrtog razreda opšteg smjera kao budući mladi zdravstveni radnik rekao je da mu veoma znači prilika koju je pružuio UKC, ističući da je tokom školovanja stekao nevjerovatno znanje, te da su se profesori potrudili da objasne sve kako treba.

Učenik četvrtog razreda, smjera laboratorijsko-sanitarni tehničar Anđela Kovačević rekla je da ova prilika mnogo znači, naročito što će po prvi put biti plaćeno stažiranje.