latinica  ћирилица
11/05/2022 |  15:36 ⇒ 15:38 | Autor: SRNA

Sindikat radnika rudnika FBiH traži 20 odsto više plate

Predstavnici Sindikata radnika rudnika Federacije BiH /FBiH/ na današnjem sastanku sa predstavnicima federalne Elektroprivrede i Rudnika Banovići zatražili su povećanje plata za 20 odsto, dok je druga strana ponudila povećanje od osam odsto.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić ocijenio je sastanak sadržajnim, ali je istakao da još nije postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru.

Prema njegovim riječima, predstavnici sindikata jasno su istakli da ne odustaju od zahtjeva da se poveća plata radnicima u sedam rudnika koji posluju u koncernu Elektroprivrede i Rudniku Banovići.

Husić je rekao da su iz Elektroprivrede i Banovića dobili priznanje da zahtjev Sindikata ima uporište u drastičnom poskupljenju troškova života, ali je pitanje da li mogu zatvoriti finansijsku konstrukciju.

Ministar energije, rudarstva i industrije Nermin DŽindić upoznaće na sutrašnjoj sjednici Vladu FBiH o ovoj rundi pregovora, nakon čega bi Vlada trebalo da zauzme stav o svim zahtjevima Sindikata radnika u rudnicima.

Husić je naveo da su u dobroj mjeri približeni stavovi socijalnih partnera po dvije stavke radne verzije kolektivnog ugovora – strukture platnih razreda i sistematizacije radnih mjesta.

Nastavak razgovora o kolektivnom ugovorudogovoren je za ponedjeljak, 16. maja, javili su federalni mediji.