latinica  ћирилица
11/05/2022 |  15:49 ⇒ 15:50 | Autor: SRNA

Lavrov: UN propustile priliku da riješe ukrajinsku krizu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da žali zbog toga što su UN propustile priliku da pronađu političko rješenje za ukrajinsku krizu.
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija) -
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija)

- Na moje žaljenje, sekretarijat ove organizacije, uključujući generalnog sekretara, propustio je priliku da pronađe političko rješenje kada sedam godina nisu reagovali na bilo koji način na otvorenu sabotažu Rezolucije 2202 Savjeta bezjbednosti UN koju su vršile vlasti u Kijevu - rekao je Lavrov.

On je podsjetio da je pomenutom rezolucijom odobren Minski protokol za pronalaženje rješenja u istočnoj Ukrajini.

Lavrov je govorio tokom zajedničke konferencije za novinare sa ministrom spoljnih poslova Omana Sajidom Badrom Albusaidijem u Muskatu.

Šef ruske diplomatije naglasio je da UN treba da pozovu vlasti u Kijevu da prestanu da sprečavaju evakuaciju civila iz zone ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

- Uzimajući u obzir zainteresovanost koju je pokazao generalni sekretar UN Antonio Guteres, savjetujemo mu da prije svega uputi svoje pozive vlastima u Kijevu, da zahtijeva od njih da prestanu da sprečavaju izlazak civila iz područja vojne operacije - istakao je Lavrov.

On je dodao da je predstavnik UN trenutno na terenu i da pokušava da pomogne u rješavanju iznesenih problema.

Sputnjik podsjeća da je Guteres posjetio Moskvu 26. aprila i da je tada razgovarao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Guteres je rekao da je kriza u Ukrajini "njegova najveća briga" i da je spreman da pomogne u rješavanju humanitarnih pitanja u zoni sukoba.

Generalni sekretar potvrdio je da su UN spremne da rade sa ruskom i ukrajinskom vojskom, kao i Crvenim krstom, na evakuaciji civila iz čeličane "Azovstal" u Mariupolju, gdje se nalazi posljednje uporište ukrajinskih neonacista. /kraj/pj