latinica  ћирилица
11/05/2022 |  16:13 ⇒ 16:13 | Autor: SRNA

Banjaluka: Kreditno zaduženje nije prošlo, podrška opštinama pogođenim zemljotresom

Skupština grada Banjaluka usvojila je danas odluku da se sa ukupno 100.000 KM pomognu opštine Ljubinje i Berkovići, nedavno pogođene zemljotresom, dok odbornici nisu podržali odluku o kreditnom zaduženju grada u iznosu od oko deset miliona KM.
Gradska uprava Banjaluka - Foto: RTRS
Gradska uprava BanjalukaFoto: RTRS

Podršku kreditnom zaduženju dalo je 12 odbornika, dok je 16 bilo uzdržano.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić rekao je novinarima da je skupštinska većina iz više razloga oborila odluku o kreditnom zaduženju za sanaciju toplovodne mreže, a jedan od njih da nije bilo formulisano na način da precizno objasni gdje će se sredstva koristiti.

Ilić je istakao da "Eko toplane" imaju većinsko privatno vlasništvo, te da skupštinska većina nije prihvatila zaduženje jer, između ostalog, nisu dovoljno precizirani problemi ovog preduzeća.

- To preduzeće se ne može svrstati u isti rang kao što je "Vodovod" ili neko drugo javno preduzeće - rekao je Ilić i dodao da nije isključeno da će se ponovo raspravljati o ovom problemu.

Ilić je naveo da je odlukama o podršci za dvije opštine u Hercegovini predviđeno po 50.000 KM za sanaciju posljedica zemljotresa, čime je, kako smatra, poslata snažna poruka.

Na sjednici je usvojen i Program dodjele subvencija preduzetnicima za koji je predviđeno 1,2 miliona KM.

Ilić je rekao da je dnevni red ove redovne sjednice iscrpljen, te da je zasjedanje prošlo u normalnom tonu i načinu komunikacije.

- Naredne sedmice čeka nas vanredna sjednica. Današnje odluke su veoma važne za funkcionisanje grada. Usvojen je i izvještaj i plan rada Turističke organizacije grada - rekao je Ilić.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je odbijanje odluke kojom je predviđena najveća investicija za obnovu i rekonstrukciju toplovodne distributivne mreže još jedan "politički pucanj" u Banjaluku.