latinica  ћирилица
11/05/2022 |  16:27 ⇒ 19:32 | Autor: RTRS

Rusija i Kina: Nema osnove za pozivanje Šmita jer nije legitiman (VIDEO)

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja izjavio je u Njujorku da je za Rusiju mjesto visokog predstavnika u BiH i dalje upražnjeno, te da nema osnove za pozivanje Kristijana Šmita na današnju sjednicu Savjeta bezbjednosti, jer se time podriva autoritet tog tijela UN.
Vasilij Nebenzja (Foto: EPA/JASON SZENES, ilustracija) -
Vasilij Nebenzja (Foto: EPA/JASON SZENES, ilustracija)

On je na početku današnje sjednice Savjeta bezbjednosti na kojoj se razmatra situacija u BiH ocijenio da je cinično ponašanje zapadnih sila koje postavljaju visokog predstavnika bez saglasnosti ovog tijela UN.

Govoreći o imenovanju visokog predstavnika u BiH, Nebenzja je naglasio da za to postoji praksa posljednjih 25 godina.

Kineski ambasador u UN Geng Šuang podsjetio da imenovanje Šmita nije podržano, te da nije prikladno da se njemači političar obraća Savjetu bezbjednosti UN u kapacitetu visokog predstavnika.

Predsjedavajuća sastanku Linda Tomas Grinfild je nakon izlaganja Nebenzje i Genga pozvala Šmita da učestvuje na sastanku, koji se poslije toga obratio Savjetu bezbjednosti UN.

Opstrukcije bošnjačkog političkog korpusa, uključujući i Stalnu misiju BiH pri UN urodili su plodom i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija onemogućen je da se obrati na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, potvrđeno je za RTRS iz Kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Prenos sjednice Savjeta bezbjednosti možete gledati OVDЈE.