latinica  ћирилица
11/05/2022 |  16:37 ⇒ 16:39 | Autor: SRNA

Selaković: Aktivno uključeni u suzbijanje terorizma, radikalizma i ekstremizma

Srbija je aktivno uključena u suzbijanje terorizma, radikalizma i ekstremizma na domaćem, regionalnom i međunarodnom planu, istakao je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv "Islamske države" u Marakešu u Maroku.
Nikola Selaković (foto: TANЈUG / Dragan Kujundžić) -
Nikola Selaković (foto: TANЈUG / Dragan Kujundžić)

Selaković je istakao da se Srbija zalaže za multilateralni aspekt borbe protiv terorizma i da smatra da UN treba da budu ključni forum za međunarodnu saradnju na ovom polju, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

On je istakao da Srbija ispunjava sve međunarodne obaveze u kontekstu sprovođenja rezolucija Savjeta bezbednosti UN, posebno onih koje se odnose na uvođenje embarga na izvoz naoružanja, uključujući i zabrane koje se odnose na nedržavne aktere, terorističke organizacije i sa njima povezane pojedince.

Selaković je naveo da Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, pun doprinos daje aktivnim učešćem u okviru evropskih politika u borbi protiv terorizma, a ima i razvijenu stratešku saradnju sa Evropolom.

Srbija, kaže, ima instrumente u krivičnom zakonodavstvu da spriječi i kazni podsticanje, organizovanje i učešće svojih građana u ratovima ili sukobima u stranim državama, te dodaje da su njeni pravosudni organi okončali postupke protiv sedam lica koja su bila na stranim ratištima, a da je u toku više istraga protiv lica povezanih sa terorističkim djelovanjem.

Šef srpske diplomatije na skupu je odao počast pripadniku Vojske Srbije, potpukovniku Dejanu Stanojeviću i njegovim kolegama, koji su 29. marta tragično izgubili život u misiji UN u Demokratskoj Republici Kongo.