latinica  ћирилица
11/05/2022 |  16:46 ⇒ 20:12 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije: Monaški život u Mrkonjićima - dar Božiji (VIDEO)

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas u Duhovnom centru Mrkonjići da je monaški život na ovom mjestu velika radost i dar Božiji, te da onaj koji hoće da monahuje treba da se trudi da bude kamičak u mozaiku podviga Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog.
Patrijarh Porfirije u Mrkonjićima - Foto: RTRS
Patrijarh Porfirije u MrkonjićimaFoto: RTRS

- Onaj koji hoće da monahuje treba se truditi da bude jedan kamičak u mozaiku podviga Svetog Vasilija Ostroškog, koga ne samo ljudi prepoznaju kao velikog podvižnika, nego ga i Bog proslavlja kao svetitelja - rekao je patrijarh Porfirije u besjedi u crkvi u Mrkonjićima, rodnom mjestu Svetog Vasilija.

Patrijarh je naveo da Bog, zbog ljubavi Svetog Vasilija prema Gospodu, njemu izlazeći u susret, izlazi i onima koji hoće da se drže za skute Svetog Vasilija, da se kače o njegova pleća i ramena.

- Blagosloven svaki koji dolazi na ovo mjesto, a prije svega onaj koji hoće da svoj život i sebe, sve što ima, posveti Bogu u monaškom načinu spasavanja, a naročito je blagosloven onaj koji to čini ovde na ovom svetom mjestu - rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski je, u okviru svoje prve kanonske posjete Trebinju, danas posjetio Duhovni centar Mrkonjići, izgrađen u rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog.

Učenici trebinjskih osnovnih i srednjih škola uručili su patrijarhu prigodne poklone, a pozdravio ga je i dječiji hor iz Ljubinja.