latinica  ћирилица
11/05/2022 |  17:04 ⇒ 19:31 | Autor: SRNA

Šmit: Insistiranje na originalnom Dejtonu - nepoštovanje Ustava (VIDEO)

Njemački diplomata Kristijan Šmit smatra da, kako kaže, "fraza originalni Dejton, koju često koriste u Republici Srpskoj, otkriva nepoštovanje Ustava".
Kristijan Šmit (Foto: United Nations) - Foto: Screenshot/YouTube
Kristijan Šmit (Foto: United Nations)Foto: Screenshot/YouTube

Šmit je na sjednici Savjeta bezbjednosti o stanju u BiH rekao da promjene ustavnog poretka ne mogu se "činiti jednostrano, nego samo kroz parlamentarne odluke".

Prema njegovim riječima, odluke Ustavnog suda BiH i dejtonski principi moraju da se poštuju.

On je mišljenja da, kako kaže, "prijetnje ustavnom poretku u BiH dolaze iz Republike Srpske", ali i opasni izazovi iz drugih dijelova zemlje.

Njemački diplomata tvrdi da je više puta pozivao na razgovore o ustavnom sistemu, ali da nije dobio nikakav odgovor iz Republike Srpske, te da "Srpska usvaja zakone koji mogu ugroziti ustavni osnov BiH".

- Ovi pokušaji mogu biti zaustavljeni uz pomoć međunarodne zajednice. Vodeća partija u Republici Srpskoj poziva na mirno razdruživanje u BiH i zakonski definiše Republiku Srpsku kao nezavisnu unutar dejtonske BiH - rekao je Šmit, tvrdeći da je mirno razdruživanje nemoguće na Zapadnom Balkanu.

Tokom Šmitovog predstavljanja izvještaja o stanju u BiH predstavnici Ruske Federacije i Kine ponovili su da je nelegalni visoki predstavnik.

Prenos sjednice Savjeta bezbjednosti UN možete gledati OVDЈE.