latinica  ћирилица
11/05/2022 |  17:46 ⇒ 17:50 | Autor: SRNA

Đokić: Postupak DŽaferovića kompromituje BiH

Vladajuća koalicije u Republici Srpskoj danas je osudila postupak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića, koji odlaskom na sjednicu Savjeta bezbjednosti UN bez stava Predsjedništva BiH kompromituje BiH, izjavio je predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

- Time se na neprimjeren način jako kompromituje BiH i sve što je u njoj. To je već drugi ili treći incident te vrste koju prave dva člana Predsjedništva BiH radeći navodno svoje poslove u ovom tijelu - rekao je Đokić novinarima poslije stranaka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

On je ponovio da je na sastanku osuđen i postupak predsjednika Centralne izborne komisije Suada Arnautovića koji je najavio da će oni donositi odluke o isključivanju iz izbornog procesa pojedinih kandidata, pojedinih partija, istakavši da CIK na to nema pravo.

- Ona nije tumač Izbornog zakona nego je komisija koja sprovodi Izborni zakon i ne može djelovati izvan Izbornog zakona. Mi smo danas zauzeli stav vrlo jasan da nećemo dopustiti da se to desi, a u svojim rukama imamo mehanizme kojima to možemo spriječiti - rekao je Đokić.

Ako bi CIK donosila odluke suprotne zakonu, istakao je Đokić, onda stranke iz Republike Srpske imaju pravo da preduzmu druge korake i spriječe realizaciju takvih odluka, a posljedice mora da snosi sam CIK i oni koji stoje iza takvih namjera.

Đokić je rekao da stranke vladajuće koalicije pozivaju da se odustane od takvih planova.

- Mi ćemo, naravno, kada dođe za to trenutak, ako se to desi, saopštiti svoj stav na vrlo jasan način. Takođe, potvrdili smo da ćemo zajedno raditi na pripremi sljedećih izbora. Naravno da nam ostaje još dosta posla koga moramo u okviru naše koalicije i razmotriti i usaglasiti - rekao je Đokić.

On je dodao da vladajuću koaliciju čini skup partija koje imaju različite programe, ali i visok nivo razumijevanja o važnim zajedničkim pitanjima.

- I tu ćemo sigurno ostati okupljeni, ali negdje gdje imamo određene teškoće, nadam se da će biti dovoljno spremnosti i razumijevanja da te teškoće prevaziđemo i da budemo potpuno spremni da uđemo u izborni ciklus kao koalicija motivisani da na ovim izborima takođe ostvarimo ubjedljivu pobjedu - rekao je lider Socijalističke partije.

Osim Đokića, sastanku u prostorijama Glavnog odbora NPS-a prisustvovali su predsjednik NPS-a Darko Banjac, potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović, predsjednici NDP-a Dragan Čavić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, te zamjenik predsjednika Demosa Spomenka Stevanović.