latinica  ћирилица
11/05/2022 |  17:47 ⇒ 18:13 | Autor: SRNA

London podržava upotrebu bonskih ovlašćenja (VIDEO)

Ambasador Velike Britanije u UN Barbara Vudvord izjavila je da London podržava rad i ulogu visokog predstavnika u BiH, uključujući upotrebu bonskih ovlašćenja, kao što je to nedavno učinio Kristijan Šmit suspenzijom, kako je rekla, "neustavnog i razdornog zakona".
Barbara Vudvord (Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY/ilustracija) -
Barbara Vudvord (Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY/ilustracija)

Ona je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o situaciji u BiH u Njujorku rekla da Velika Britanija u potpunosti podržava teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene zemlje sastavljene od dva entiteta.

Prema njenim riječima, Velika Britanija osuđuje pokušaje da se podriva visoki predstavnik i da se prije vremena zatvori OHR.

- Velika Britanija veoma ozbiljno shvata svoju ulogu u okviru Dejtonskog sporazuma. Obavezujemo se da ostanemo aktivni član Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje sporazuma i u potpunosti podržavamo teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu BiH, kao jedinstvene, suverene države sastavljene od dva entiteta - poručila je Vudvordova.

Vudvordova je podsjetila da je Velika Britanija nedavno upotrijebila sopstveni režim sankcija da se pošalje jasna odluka onima koji, kako kaže, "prijete budućnosti BiH".

- Politika podjele i mržnje je opasna distrakcija od važnih stvari u BiH. Pozivamo sve strane da se usredsrede na zajednički rad, radi poboljšanja kvaliteta života za sve građane i radi napredovanja na putu evroatlantskih integracija - rekla je Vudvordova.

Ona je navela da izbori u BiH, koji moraju biti održani kako i kada je planirano, pružaju priliku da se izgradi povjerenje građana u svjetliju budućnost za sve.

Govoreći o Šmitu, ona je istakla da je ključno da Savjet bezbjednosti ima otvoren dijalog sa njim o situaciji u BiH.

Šmit je prije toga pročitao svoj izvještaj o BiH, za koji je Vudvordova rekla da je "ponovo predočio zabrinjavajući sliku situacije u BiH, politički zastoj i nestabilnost na mnogim nivoima".

Vudvordova je izrazila zabrinutost zbog postupaka pojedinih članova vlasti Republike Srpske, "naročito srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika".

Ona smatra da su, kako je rekla, "Dodikove prijetnje da će osnovati Vojsku Republike Srpske i istupiti iz drugih institucija na nivou BiH, kao i pokušaji da sprovede secesiju, opasne i rizikuju sukob".

Vudvordova je istakla da je važnije nego ikada da Savjet bezbjednosti UN nastavi da podržava sprovođenje Dejtonskog sporazuma, te da se suzdrži od podrivanja i destabilizovanja situacije i da promoviše konstruktivnu politiku u BiH.

Ona je dodala da London podržava i pojačano prisustvo misije EUFOR-a u BiH.

Prenos sjednice Savjeta bezbjednosti možete gledati OVDЈE.