latinica  ћирилица
11/05/2022 |  17:53 ⇒ 17:56 | Autor: SRNA

Kajganić: Ubrzati istragu ubistva Radenka Bašića

Vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Milanko Kajganić izjavio je danas da istragu ubistva načelnika kriminalističke policije u Prijedoru Radenka Bašića treba ubrzati, jer naručilac tog ubistva može biti pušten na slobodu budući da pritvor ne može trajati u nedogled.
Sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda - Foto: SRNA
Sjednica Ustavnopravne komisije Doma narodaFoto: SRNA

Kajganić je imao obraćanje pred Ustavnopravnom komisijom Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u kojem je ukazao da bi BiH trebalo da usvoji i izmjene Zakona o krivičnom postupku kako bi se u pravosudni sistem BiH uvela kategorija svjedoka saradnika koji može biti i osuđeno lice kao saradnik, što postoji u pravosuđu Srbije i Hrvatske.

On je istakao i da je gorući problem saradnja sa Evropolom i Evrodžastom jer je nemoguće voditi borbu sa organizovanim krimalnom bez razmjene informacija sa drugim zemljama.

- Kontaktna tačka za saradnju sa Evropolom nije u potpunosti definisana i sporenja se vode oko toga da li će biti u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela ili u Ministarstvu bezbjednosti - rekao je Kajganić.

Na sjednici je primljen k znanju izvještaj o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu, a Kajganić je otkrio i da je u državnom zatvoru trenutno u pritvoru 44 lica, a da je kapacitet tog zatvora od 48 do 50 lica, te da nije tačno da se u toj oblasti ništa ne radi.

On je naveo da su imali veći broj akcija za hapšenje lica iz oblasti organizovanog kriminala, kao i da su organizovane kriminalne grupe vezane za ubistvo načelnika kriminalističke policije u Prijedoru Radenka Bašić.

On je podsjetio da BiH još nije izmijenila Zakon o zaštiti ličnih podataka, a da je to učinila, mogla je potpisati sporazum sa Evrodžastom još 2020. godine, napomenuvši da je Srbija, zahvaljujući tom sporazumu, prilikom hapšenja organizovane kriminalne grupe u predmetu "Belivuk" imala međunarodnu pravnu pomoć.

Član Komisije Sredoje Nović naveo je da u izvještaju nije primijetio da je bilo riječi o saradnji sa policijskim strukturama, a bez toga, kako je rekao, nema rješavanja krivičnih djela.

On je rekao da se i Revidirana strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina godinama "kiselila u institucijama" i da još nije formirano nadzorno tijelo za praćenje realizacije te strategije, kao i da je, umjesto toga, Visoki sudski i tužilački savjet imenovao neku svoju komisiju.

- Nisam srećan što je to tako i zašto se to ne rješava ili je problem u nečem drugom? - upitao je Nović.

Kajganić je odgovorio da se sve negativno u javnosti adresira na Tužilaštvo BiH, kao i da svi u lancu, od policijskih agencija, pa do Tužilaštva, moraju biti jedinstveni.

Kada je riječ o nadzornom tijelu za Revidiranu strategiju, on je rekao da je postojao rok 90 dana od septembra 2020. godine da ga imenuje Savjet ministara i da je zbog tih razloga VSTS formirao Stalnu komisiju, koja prati njeno sprovođenje.

Član Ustavnopravne komisije Lazar Prodanović rekao je da je malo pravosnažnih presuda u vezi sa trgovinom ljudima, te da, kada je riječ o organizovanom kriminalu koji se odnosi na droge treba mnogo ozbiljnije raditi.

- Percepcija javnosti je da je pravosuđe na najnižem nivou - naglasio je Prodanović i dodao da je u BiH zabrinjavajuće stanje kada je riječ o organizovanom kriminalu i funkcionisanju organizovanih kriminalnih grupa, što derogira druge institucije.

Kajganić je naveo da, kada je riječ o trgovini ljudima, postoji Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i da se tim krivičnim djelima bave i entitetske nadležne institucije koje ostvaruju značajne rezultate.

Član Ustavnopravne komisije Lidija Bradara interesovala se da li se još vodi istraga za ubistvo Јoze Leotara, na šta je Kajganić odgovorio da je taj predmet i dalje u fazi istrage i da trenutno nema informacije dokle se došlo, te da će za sjednicu Doma naroda koja je zakazana za ponedjeljak pokušati da dođe do tih informacija.

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH odbila je danas inicijative delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda o formiranju ministarstva poljoprivrede i ministarstva za evropske integracije uz konstataciju da nisu usklađene sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Poslanik Denis Bećirović, koji nije član Komisije nego predlagač određenih inicijativa koje nisu dobile podršku, iskoristio je priliku da Kajganiću postavi pitanja u vezi sa odlukama Narodne skupštine Republike Srpske karakterišući to "državnim udarom na ustavni poredak BiH" i upitao ga šta je Tužilaštvo BiH uradilo po tom pitanju.

Reagovao je Nović i ocijenio da nema smisla da se Ustavnopravna komisija zloupotrebljava i koristi za političke govore, te da bi i on imao koješta da pita i za neke ljude i predmete koji se odnose na Federaciju BiH.

Kajganić je rekao da je Tužilaštvo primilo veći broj krivičnih prijava, da postoji naredba o sprovođenju istrage, ali da se optužnica može podići samo na osnovu dokaza.

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom, ali nije prihvatila principe Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom parlamenta BiH.