latinica  ћирилица
11/05/2022 |  18:01 ⇒ 19:31 | Autor: SRNA

Geng: Biranje strana ne pomaže pomirenju u BiH (VIDEO)

Biranje strana u BiH neće pomoći u pomirenju i rješavanju nesuglasica između naroda u toj zemlji, izjavio je zamjenik stalnog predstavnika Kine u UN Geng Šuang.
Geng Šuang (Foto: United Nations) - Foto: Screenshot/YouTube
Geng Šuang (Foto: United Nations)Foto: Screenshot/YouTube

On je na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN rekao uvođenje proizvoljnih sankcija koje nemaju osnovu u međunarodnom pravu mogu da pogoršaju tenzije i dodatno zakomplikuju ionako tešku situaciju.

Prema njegovim riječima, "sistem visokog predstavnika i bonska ovlaštenja su poseban aranžman posebnog razdoblja, iz perspektive održavanja mira i stabilnosti".

Geng je naglasio da je situacija u BiH i dalje u dubokom zastoju, da postoje neslaganja strana u vezi sa važnim pitanjima upravljanja na nivou BiH.

- Kina napominje da su se sve strane u BiH, uključujući Republiku Srpsku, obavezale da poštuju suverenitet države, nezavisnost i teritorijalni integritet. Stav Kine o BiH je dosljedan i jasan, uz poštovanje jedinstva države, suverenosti, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta BiH, izbor naroda za budućnost zemlje - istakao je Geng.

Geng je napomenuo da Kina ohrabruje sve strane da se aktivno uključe u konstruktivni dijalog i saradnju sa ciljem pomirenja u BiH.

Kineski ambasador izrazio je nadu da će EUFOR nastaviti sa konstruktivnom ulogom održavanja mira i stabilnosti, te da će pomagati BiH u uklanjanju mina i borbi protiv terorizma.

Geng je dodao da međunarodna zajednica mora da pomogne ekonomskom i oporavku BiH od kovida 19.

Prenos sjednice Savjeta bezbjednosti UN možete gledati OVDЈE.