latinica  ћирилица
11/05/2022 |  18:09 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Pojedini sindikati najavljuju proteste (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović pozdravalja povećanje plata radnika u javnom sektoru jer je to, kaže, put ka održavanju stabilnosti u vremenu globalne krize.
Trg Krajine, Banjaluka -
Trg Krajine, Banjaluka

Vlada će nastavljati povećavati plate u skladu sa sredstvima u budžetu, vodeći računa i o svim kategorijama.

Odluku o povećanju cijene rada, međutim, i dalje ne podržavaju sidikati uprave, radnika unutrašnjih poslova, samostalni sindikat radnika u zdravstvu i soc.zaštiti i strukovni sindikat medicinskih sestara i doktora.

Traže da od juna radnicima bude vraćeno pravo na topli obrok sa uplaćenim doprinosima.

Povećanja su neujednačena i to ne prihvatamo kao model povećanja plata, kažu predstavnici ovih sindikata.

- Prihvatljivije je da od 1. juna dobiju 165 KM na ime toplog obroka nego da od maja moja kolegica na održavanju čistoće dobije 49, moj kolega u CIPS-u 76 KM, policajac 100, inspektor 143. KM - kaže Anica Јondić, predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske.

- Legalizovati odluku da se čistačici plata poveća za 60 KM, a pomoćniku ministra za 350 KM, za nas je bruka. Ovih pet sindikata imaju jasan zahtjev, a to je vraćanje toplog obroka za 54.118 zaposlenih, jer jedino na taj način će biti ispunjena socijalna pravda - kategoričan je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave.

Za ispunjenje tih zahtjeva, kaže premijer Srpske Radovan Višković, potrebno je na godišnjem nivou 200 miliona maraka. U ovom trenutku to nije moguće da se uradi.

Ističe - niko u regionu nije povećao plate, penzije, borački dodatak, socijalna davanja za 10 odsto, kao što je to učinila Vlada Srpske.

- U zakonu piše da su topli obrok i regres sastavni dio plate, i to je urađeno 2008. godine. Oni koji to danas traže bili su u sindikatu te godine i šta su čekali do 2022. godine - pita Višković.

U Savezu sindikata nisu ništa čekali već su potpisivanjem Odluke sa resornim ministrima radnicima osigurali povećanje plata.

- Mi ne odsutajemo od drugih zahtejva. To je iskazivanje prava na topli obrok i regres i mi ćemo i ubuduće o tome razgovarati sa Vladom - istakao je Dragan Gnjatić, potpredsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

Njihove kolege iz drugih sindikata svoja prava nastavljaju tražiti putem interpelacije koju su uputili Narodnoj skupštini.

Ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi, najavljuju proteste.