latinica  ћирилица
11/05/2022 |  18:37 ⇒ 18:42 | Autor: SRNA

Grinfild: Vašington osuđuje zapaljivu retoriku u BiH

SAD osuđuju zapaljivu retoriku lokalnih političkih lidera u BiH, prijetnje sprečavanja ili bojkotovanja izbora i odbijanje borbe protiv korupcije, izjavila je ambasador SAD i predsjedavajuća na sastanku Savjeta bezbjednosti UN Linda Tomas Grinfild.
Linda Tomas Grinfild (Foto: media.un.org) - Foto: Screenshot
Linda Tomas Grinfild (Foto: media.un.org)Foto: Screenshot

Grinfildova je na sjednici o BiH u Njujorku rekla da je Dejtonski mirovni sporazum važan za održavanje međunarodnog mira i bezbjednosti, jer "ono što je bila istina 1995. godine ostaje istina i danas".

Prema njenim riječima, suverenitet i teritorijalni integritet BiH veoma su važni i ne dovode se u pitanje.

Grinfildova je naglasila da se treba "posebno zabrinuti" zbog postupaka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Republike Srpske koji su usmjereni ka blokiranju institucija na nivou BiH i oduzimanju nadležnosti od BiH.

Ona tvrdi da vlasti Republike Srpske, radom na povlačenju iz ustavnog, pravnog i institucionog poretka u BiH i uspostavljanju paralelnih okvira, vrše "nedemokratske, eskalirajuće postupke koji nisu u duhu Dejtonskog sporazuma, eskalirajući, nisu u duhu Dejtona i ugrožavaju zdravlje, napredak i budućnost BiH i njenih građana".

- Pozivi na ometanje izbora ili stvaranje nove teritorijalne organizacije koje upućuju lideri Hrvata u BiH takođe su opasni i mogu da ugroze mir i bezbjednost u regionu - naglasila je Grinfildova.

Ona je istakla da su, nažalost, lideri svih naroda, uključujući bošnjačke stranke, izabrali su da koriste korupciju, strah i podjele kako bi ostali na vlasti, uz podsjećanje da lideri svih strana u BiH snose odgovornost za sadašnje izazove.

- Pravo je vrijeme za napredak neophodnih antikoruptivnih, ekonomskih, demokratskih i reformi vladavine prava, kao i za pomirenje - rekla je Grinfildova.