latinica  ћирилица
11/05/2022 |  18:48 ⇒ 18:50 | Autor: SRNA

DŽaferoviću za sve krivi Srbi i Hrvati

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović izjavio je danas u Njujorku, na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, da dodjeljivanje kandidatskog statusa EU može obezbijediti potpunu stabilnost BiH.
Šefik DŽaferović (Foto: media.un.org) - Foto: Screenshot
Šefik DŽaferović (Foto: media.un.org)Foto: Screenshot

DŽaferović je pozvao Savjet bezbjednosti UN da u novembru produži mandat misiji Altea u BiH, navodeći da prisustvo međunarodnih vojnih snaga ima izuzetan značaj za očuvanje mira i provođenje vojnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U obraćanju Savjetu bezbjednosti UN na sjednici posvećenoj BiH, DŽaferović je rekao da je zbog ministara iz reda hrvatskog naroda u Savjetu ministara koji sprečavaju da se obezbijedi potreban novac upitno održavanje oktobarskih opštih izbora u BiH.

- S obzirom na nesagledive posljedice koje bi po stabilnost imalo sprečavanje održavanja izbora, ukoliko se u Savjetu ministara nastavi s opstrukcijama, odgovornost snosi OHR, koji mora donijeti odgovarajuće odluke kako bi se obezbijedila potrebna sredstva za provođenje izbora - mišljenja je DŽaferović.

On je i ovaj put ponovio optužbe na račun Republike Srpske, tvrdeći da je politička kriza u BiH izazvana, kako kaže, prijetnjama secesijom, blokadom institucija i potezima vlasti Srpske protiv Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma.

DŽaferović se založio za restriktivne mjere prema, kako je rekao, podrivačima Dejtonskog sporazuma, te dodao da je zabrinut i signalima iz susjedstva - naoružavanjem Srbije i miješanjem Hrvatske u izmjene Izbornog zakona u BiH.

- Naročito zabrinjava stav predsjednika Hrvatske da podržava unilateralnu promjenu Dajtona kroz uspostavljanje trećeg entiteta u BiH, kao i činjenica da je spreman uslovljavati eventualno proširenje NATO-a izmjenama Izbornog zakona u BiH - rekao je DŽaferović.