latinica  ћирилица
11/05/2022 |  20:02 ⇒ 12/05/2022 | 08:30 | Autor: RTRS

Dodik: BiH stabilna, postoje problemi koje treba rješavati dijalogom (FOTO/VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Briselu da će šefu diplomatije EU Žozepu Borelju prenijeti stav da je BiH stabilna i mirna i da rat u Ukrajini ne utiče na nju ni na koji način, osim ekonomskog aspekta.
Milorad Dodik (Foto: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Milorad Dodik (Foto: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC)

- Što se tiče rata u BiH, to je danas veoma daleko. Mi imamo značajnih političkih problema u BiH, pripremamo se za izbore ali nismo uspjeli da provedemo izbornu reformu zbog čega postoji osnovano nezadovostvo činjenicom da se ugrožava konstitutivnost naroda. Takođe, imamo lažno predstavljenog visokog predstavnika koga nije imenovao Savjet bezbjednosti i sve to pogoršava situaciju u BiH - pojasnio je Dodik.

Uoči večere koju je za lidere sa Balkana organizovao Borelj u Briselu, Dodik je izjavio novinarima da treba učiniti sve da se sačuva stabilnost i mir u BiH, a da se kroz politički dijalog unutar subjekata u BiH riješe problemi koji su prisutni.

- Tu EU svakako može pomoći jer je ona naš značajan faktor saradnje, ali isto tako treba spomenuti da imamo i mnogo problema koji su posijani u prošlosti od institucija EU a koji sada dolaze na naplatu u BiH u političkom smislu" -naglaasio je Dodik.

Dodik je ponovio da ukrajinska kriza utiče na BiH u sferi ekonomije, dok je u sferi mogućeg izazivanja sukoba to dvoje apsolutno nedodirljivo.

- BiH nema nijedan ozbiljan indikator da bi moglo doći do eskalacije nasilja. Sve su to propaganadni trikovi. Najdogovorniji ljudi za bezbjednost na prostoru BiH kao što su komandant Altee i NATO saveza ocijenili su da nema elemenata za ugrožavanje bezbjednosti u BiH - naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.