latinica  ћирилица
11/05/2022 |  20:26 ⇒ 22:46 | Autor: sputniknews.com

Vučić: Priština bi jednim potezom da ukine međunarodni pravni poredak (VIDEO)

Ako Priština bude podnijela zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope, onda je jasno da za njih ne postoje ni Briselski ni Vašingtonski sporazum i da u potpunosti ukidaju međunarodni pravni poredak, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu, nakon sastanka sa komesarom Evropske unije za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varheljijem.
Aleksandar Vučić (Foto: Instagram) -
Aleksandar Vučić (Foto: Instagram)

Vučić se poslije susreta sa Varheljijem nakratko obratio javnosti i komentarisao informacije da će Priština sutra podnijeti zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope.

- Teško pitanje za nas. Očigledno je da neki ljudi rade na destabilizaciji cijelog regiona i na destabilizaciji Srbije. Ako oni to urade, onda je jasno da za njih ne postoji ni Briselski ni Vašingtonski sporazum ni Rezolucija 1244, da u potpunosti ukidaju pravni poredak i međunarodni pravni poredak. Biće interesantno da vidimo ko će od svih onih koji se zaklinju u međunarodno pravo da podrži nešto tako. Mi ćemo odgovoriti ozbiljno i odgovorno i snažno štititi svoju zemlju - rekao je  Vučić.

Na pitanje novinara o novim pritiscima na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, Vučić je odgovorio da će Srbija "donositi odluke u skladu sa svojim interesima".