latinica  ћирилица
11/05/2022 |  20:26 ⇒ 21:24 | Autor: RTRS

Svečana akademija povodom obilježavanja 30 godina od formiranja VRS (FOTO)

Svečana akademija povodom obilježavanja 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske počela je večeras u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.
Svečana akademija - Dan Vojske Republike Srpske - Foto: RTRS
Svečana akademija - Dan Vojske Republike SrpskeFoto: RTRS

Svečanoj akademiji prisustvuju predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, predstavnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, kao i ličnosti iz javnog života i mnogobrojni građani.

Svečana akademija - Dan Vojske Republike Srpske (Foto: RTRS)

Parastosom i polaganjem cvijeća, te centralnom svečanošću u kasarni "Kozara" sutra će u Banjaluci biti obilježeno 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske i 17 godina postojanja Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske, koja je postojala od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Cvijanović i Višković - Svečana akademija (Foto: RTRS)

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.