latinica  ћирилица
11/05/2022 |  21:20 ⇒ 23:43 | Autor: SRNA

Cvijanović: Ono što je s ponosom stvarano, s ponosom i pamtimo (FOTO/VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je formiranje Vojske Republike Srpske bio istorijski trenutak koji je zahtijevao okupljanje i sabornost, te da je to, sigurno, jedan od najvažnijih momenata u procesu samoodbrane naroda koji je u prethodnim ratovima doživio velika iskušenja i stradanja.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Ovakvo okupljanje i organizovanje bilo je nužno. Odluka je bila teška, ali neophodna. I tada smo znali, a znamo i danas, da nismo imali izbora, niti alternativu - rekla je predsjednica Srpske u obraćanju na svečanoj akademiji u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci povodom obilježavanja 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Ona je podsjetila da su "Zelene beretke" sa ljiljanima i maskirne uniforme sa šahovnicama odavno marširale gradovima i selima u BiH.

Zlokobna ikonografija i ratni pokliči, istakla je predsjednica Srpske, prijeteći su odzvanjali, budeći stare strahove i otvarajući strašne rane koje nakon pet decenija nisu ni počele da zarastaju.

- Zvonilo je na uzbunu. Od Hercegovine, Podrinja i Romanije, do Semberije, Posavine i Krajine... U tim okolnostima, dok su druga dva naroda u BiH uveliko postrojavali nacionalne armije, nastala je slavna Vojska Republike Srpske. Formirana je dva i po mjeseca nakon ubistva srpskog svata Nikole Gardovića, u centru Sarajeva.

Tačno 46 dana nakon što je starica Milja Zečević iz Sijekovca, u napadu regularnih snaga Hrvatske, izgubila supruga i tri sina. Bili su nenaoružani i likvidirani su brutalno, pred njenim očima, isto onako kako su ubijani Srbi u Donjoj Gradini, Prebilovcima i drugim stratištima za vrijeme NDH - podsjetila je Cvijanović.

Predsjednica Srpske je naglasila da je Vojska Republike Srpske nastala iz obaveze da se ne dopusti da se ponove masovna stradanja i novi genocid na ovim prostorima.

- Reagovali smo posljednji, jer smo željeli mir, ali ne i mirno odvođenje na gubilišta i u logore smrti. Vojska Republike Srpske bila je odraz volje našeg naroda da opstane i da sačuva svoja vijekovna ognjišta. Iz naroda je proistekla i sačinjavali su je obični ljudi koji su braneći granice Republike Srpske, branili svoje porodice, svoje kuće i njive, crkve i grobove - rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da snaga Vojske Republike Srpske nisu bili savremeni tenkovi, avioni, topovi i haubice, već neustrašivi borci koji su dobro znali šta se nalazi iza linije fronta i kakvu svetinju brane.

I upravo zato je, ukazala je Cvijanović, Vojska Republike Srpske časno ispunila svoj zadatak, sačuvala stanovništvo i odbranila granice naše Republike.

- Za taj cilj, u Odbrambeno-otadžbinskom ratu plaćena je visoka cijena. Mnogi su na frontovima ostavili svoje zdravlje, dijelove svoga tijela, a njih više od 23.000 ono najvrijednije što su imali – svoje živote. Uz njih, stradalo je i više od 6.000 civila.

Dugujemo im vječan pomen i vječnu zahvalnost. Ni zbog njih, ni zbog nas, ni zbog generacija koje dolaze nemamo pravo da odustanemo od borbe za bolju i uspješniju Republiku Srpsku. Nemamo pravo da pokleknemo pred napadima i pritiscima, pred ucjenama i sankcijama - konstatovala je Cvijanović.

Ona je poručila da će se Republika Srpska boriti za svoja ustavna prava, za svaku riječ i svako slovo Dejtonskog sporazuma.

- Tražimo i tražićemo samo ono što nam pripada, a ništa tuđe ne želimo, niti nam treba. Nećemo odustati od politike mira i dijaloga, koliko god puta naišli na zid ćutnje, tražeći sagovornike na drugoj strani - istakla je predsjednica Republike.

Ona je ukazala da je poražavajuće da u BiH još postoje oni koji sa besramnom i bezobzirnom lakoćom govore o novim ratovima, "lošim narodima" ili "oružju za ne daj Bože".

- I to najčešće baš oni koji užase rata nisu ni osjetili, koji su i tada sjedili u udobnim, toplim prostorijama, u dubokoj pozadini ili koji su i tada provocirali da do njega dođe - rekla je Cvijanović.

Uprkos toksičnom i ponekada bezumnom okruženju, rekla je ona, mi znamo svoj put.

- To je put daljeg institucionalnog jačanja i ekonomskog razvoja Republike Srpske. Put mira, a ne put sukoba. Put u bolju i sigurnu budućnost, u kojoj nikada nećemo zaboraviti na čijim temeljima počivaju naša sloboda i naša Republika. Neka im je vječna slava i hvala! - naglasila je predsjednica Srpske.

Cvijanović je svim borcima Vojske Republike Srpske, pripadnicima Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, kao i građanima Republike Srpske čestitala Dan Vojske Republike Srpske uz želju da ono što je sa ponosom stvarano, s ponosom i pamtimo!