latinica  ћирилица
11/05/2022 |  21:24 ⇒ 21:25 | Autor: SRNA

Tegeltija: I pored svih blokada, uspjeli smo iznijeti svoje viđenje (VIDEO)

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je večeras da je političko Sarajevo uradilo sve što je moglo, čak i zloupotrijebilo diplomatsku mrežu, da spriječi njegovo obraćanje pred Savjetom bezbjednosti UN.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Tegeltija je naglasio da je osnovni razlog za sprečavanje njegovog obraćanja zato što je Srbin, dolazi iz Republike Srpske, te da se željela poslati poruka javnosti da pred međunarodnim institucijama mogu da govore samo predstavnici jedne strane, jednog naroda, što je apsolutno pogrešno.

- Drugi razlog za sprečavanje mog obraćanja je pokušaj da se spriječe članovi Savjeta bezbjednosti UN da čuju i drugu stranu koja će na fer i korektan način predstaviti stanje u BiH - naveo je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, današnja sjednica Savjeta bezbjednosti UN iskorištena je da bi se ponovile više puta ponovljene tvrdnje i stavovi, koji apsolutno ne odgovaraju stvarnom stanju u BiH.

Ponovo je, rekao je Tegeltija, za sve okrivljene srpska i hrvatska strana, optuživali su Republiku Srpsku za secesiju, za ograničavanje i usporavanje procesa evropskih integracija i poredili situaciju u BiH sa situacijom u Ukrajini.

- I pored svih tih blokada uspjeli smo upoznati sve članove Savjete bezbjednosti sa drugačijim viđenjem situacije u BiH - istakao je Tegeltija.

On je dodao da će na sutrašnjem sastanku sa ambasadorima stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN ponovo pojasniti ove stavove koje im je danas dostavio u pisanom obliku.

Tegeltija je naglasio da nije u Njujorku da bi podnosio izvještaj Vlade Srpske Savjetu bezbjednosti jer Vlada Srpske ima svoje mehanizme kojima dostavlja izvještaje, već je došao da prenese stav Savjeta ministara onako kako vidi situaciju u BiH.

Tegeltija je istakao svoju privrženost poštovanju Dejtonskog sporazuma, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH sa definisanom njenom unutrašnjom strukturom i decentralizovanim sistemom vlasti.

On je naglasio da Republika Srpska ne planira ni de fakto ni de jure da napravi secesiju od BiH, dodajući da je to gruba propaganda s ciljem da se obezbijedi antidejtonska podrška za centralizaciju BiH, pod dominacijom jednog naroda.

Tegeltija je rekao da podržava proces evropskih integracija BiH koje je moguće provesti kroz mehanizam koordinacije, napominjući da ni Dejtonski sporazum ni Ustav BiH nisu u suprotnosti s procesom evropskih integracija, kako to neki žele reći u BiH.

- Mir i stabilnost u BiH nisu ugroženi ni na koji način. Svako povezivanje stanja u BiH sa stanjem u Ukrajini za mene je nedopustivo i ne odgovara stvarnom stanju - dodao je on.

On je podsjetio da je u svom pismu iskazao zabrinutost za BiH, koja je rezultat nedostatka konsenzusa u zemlji koji je osnovni uslov za funkcionisanje ovakve države, zatim zbog činjenice što nema unutrašnjeg dijaloga, kojeg neće ni biti sve dok se jedna strana ponaša tako da misli kako će svoje ciljeve ostvariti kroz međunarodni intevencionizam.

- Zabrinut sam i činjenicom da su pojedine institucije u BiH stavljene u funkciju interesa i politika samo jednog naroda i da postoji jasno izraženo stanje da se neke druge institucije stave u istu funkciju - naveo je on.

Tegeltija je dodao da je zabrinut i nedosljednošću pojedinih međunarodih zvaničnika koji iznose netačne tvrdnje o stanju u BiH, svrstavaju se samo na jednu stranu i šalju pogrešne poruke iz BiH.

- Zbog toga imamo situaciju da vlade pojedinih zemalja na osnovu pogrešnih informacija koje se upućuju iz Sarajeva donose često pogrešne zaključke pa i odluke koje ne doprinose miru i stabilnosti u BiH - dodao je on.

On je naveo da je ovo bio pokušaj da se članovima Savjeta bezbjednosti UN prikaže i druga slika stanja u BiH i da će svaku priliku iskoristiti da međunarodnim predstavnicima prenese objektivno stanje u BiH.