latinica  ћирилица
11/05/2022 |  21:38 ⇒ 22:10 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije: Divan je Bog u vama večeras sabranim

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je večeras iz manastira Ostrog da se u savremenom svijetu mnogo govori o miru, o ljubavi, ali se proizvodi oruđe koje sije nemir i proizvodi rat, pa je, stoga, potrebna molitva i pokajanje pred moštima Svetog Vasilija Ostroškog.
Patrijarh srpski Porfirije - Foto: SRNA
Patrijarh srpski PorfirijeFoto: SRNA

- Ovdje smo zato da svima oprostimo sve i da molimo Svetog Vasilija da nam pomogne, da nestane mržnje iz naše duše - rekao je patrijarh Porfirije nakon večernje službe sa petohljebnicom u obraćanju vjernicima.

On je istakao da su se večeras u ovaj manastir sabrali vjernici sa svih strana - iz čitave Crne Gore, Republike Srpske, BiH, Srbije i drugih zemalja, jer znaju da je svetost ono što je potrebno i njima i modernom čovjeku.

- Molitva je ono što je neophodno da bismo bili živi, jer tu i takvu molitvu čuje Sveti Vasilije Ostroški. Mi ovdje sabrani možemo uticati na mir, na milosrđe u čitavom svijetu više molitvom Svetom Vasiliju Ostroškom negoli bilo kojim drugim aktivnostima - istakao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je poručio vjernicima da su svi sabrani u duši Svetog Vasilija, svetitelja vjere i smirenja, svetitelja koji čuje njihove molitve i prije nego što ih izgovore.

- Divan je Bog u vama večeras sabranima! Svi dišemo jednom dušom i svi večeras sabrani smo u jednoj misli, molitvi, u srcu, u duši Svetog Vasilija Ostroškog - rekao je patrijarh Porfirije i dodao da je ovo veliki svetitelj Božiji, jer je poslušao riječ Božiju što ga je nosilo kroz sva iskušenja.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije je kao domaćin podsjetio da se ove godine obilježava 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog i zahvalio patrijarhu Porfiriju što je došao u manastir Ostrog putevima Svetog Vasilija i Svetog Save, od Mileševe, Tvrdoša do Ostroga.

Večernjoj molitvi petohljebnici pod vedrim nebom je prisustvovalo na hiljada vjernika iz svih krajeva regiona Balkana, Evrope i svijeta.